
radio2 ann&daan
Je verwarmingsinstallatie ontlucht in zes stappen
vr 18 nov. - 0:14

Waarom ontluchten?
Specialist Martin Blondiau van MArtin Sanitair uit Mechelen: “Een CV-installatie is een gesloten circuit en die lucht kan er dus niet vanzelf uit. Daarom moet je dat minstens één keer per jaar zelf doen, met een ontluchtingssleutel. Te veel lucht in je radiatoren betekent simpelweg te weinig warmte uit je radiatoren. Die worden door het teveel aan luchtbellen, maar halfwarm. En dat kan niet de bedoeling zijn.
Luchtbellen in de centrale verwarming zijn wel een normaal verschijnsel. Ze ontstaan wanneer je radiator zich vult met water en er wat lucht achterblijft. De bellen op zich zijn onschuldig maar je verwijderd ze toch maar. "Anders loop je het risico dat de leidingen van je chauffage oxideren en ze dus je toestellen kapotmaken."
Laat de lucht eruit in zes stappen
- Zet je ketel uit
- Kijk naar de druk van je CV-installatie: die moet op anderhalve bar staan
- Ontlucht met een ontluchtingssleutel: de ontluchtingsopening vind je onderaan links of rechts van je chauffage. Begin bij de laagste radiator, op het gelijkvloers
- Neem een dweil en ontlucht tot wanneer er water uitkomt. Dan stop je
- Herhaal dit bij elke radiator. Werk van beneden naar boven
- Vergeet niet je druk weer bij te vullen tot anderhalve bar
Doe dit of één of twee keer per jaar. Als je handig bent dan kan je het zelf doen, zoals Daan Masset. Heb je twijfels, vraag het dan een installateur. Je moet je ketel sowieso toch elk jaar laten checken als die op stookolie of vaste brandstof werkt, zoals hout of pellets. Voor een CV die op gas draait, moet dit om de twee jaar.