Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Je website uitbesteden: waar let ik op?

vr 26 okt. - 6:02

Ben je zelfstandige of heb je een leuke hobby waar je een website over wil maken? Dan kan het zijn dat je ervoor kiest om je website te laten hosten door een extern bedrijf. Het aanbod aan bedrijfjes is groot. Computerwetenschapper Jeroen Baert geeft enkele tips.

Wat doet een hostingbedrijf?

Een hostingbedrijf stelt webruimte ter beschikking waarop je een website kan zetten. Je kan hier ook een persoonlijke domeinnaam aan koppelen. Heb je bijvoorbeeld een bakkerij, dan kan jouw domeinnaam www.bakkerijbogaert.be zijn. Het bedrijf biedt als het ware een server, een platform,  aan waarop jij jouw foto's, tekst, filmpjes en zoveel meer kan opslaan.

Veel vissen in de zee

Er zijn ongelofelijk veel bedrijven die website hosting aanbieden. Voor je een officiële keuze maakt, is het aangewezen om het bedrijf even te googelen. Ga op zoek naar enkele recensies en neem daar ook de tijd voor. Want meestal zijn de eerste recensies die je tegenkomt gesponsord door het bedrijf zelf.

Een andere tip: kies voor een grote naam. Heel kleine bedrijfjes die weinig zeggen op hun website zijn meestal niet de beste optie.

 

Bedrijven die in grote volumes hosten zijn sowieso betrouwbaar(der)

— Jeroen Baert, computerwetenschapper KUL

Wat als hun server crasht?

Je mag er van uit gaan dat een hostingbedrijf een back-up maakt van zijn systemen. Het is een minimum dienstverlening. Als een hostingbedrijf dit niet aanbiedt, kan je er beter niet mee in zee gaan.

Ben je niet helemaal zeker? Vraag het dan eens na bij het bedrijf zelf. Een goed hostingbedrijf hecht ook veel belang aan persoonlijk contact. Heb je het gevoel dat er bij het contact al een schoentje wringt, zoek dan verder naar een ander bedrijf.

Een eigen back-up kan geen kwaad

Jeroen Baert, computerwetenschapper aan de KUL, waarschuwt dat het nooit slecht is om zelf nog een back-up te maken. Je legt uiteindelijk al je gegevens in de handen van iemand anders. 

Hosters bieden een bedieningspaneel aan voor jouw website, waarmee je je website kan onderhouden. In dat paneel heb je dan ook een optie om een back-up te downloaden op jouw computer. Jeroen raadt ook aan om die download zelf nog eens op een usb of harde schijf over te schrijven. Stel dat het toch fout loopt met jouw hostingbedrijf, dan ben je je website niet volledig kwijt.

Wat is een goede prijs?

Een simpele website hoeft niet veel geld te kosten. Zo'n €3 à €5 per maand is echt wel voldoende voor hosting. Bij heel wat bedrijven krijg je de domeinnaam er gratis bij, bij andere is het betalend. Maar betaal nooit meer dan €10 per maand voor een simpele huis-,hobby- of tuinwebsite.

Wil je een iets complexere website met veel video's bijvoorbeeld, dan zal de prijs wat hoger zijn. Maar hier ook: vergelijk eerst de prijzen. Er bestaan echt wel hostingbedrijven die gewoon geld uit je zakken kloppen.

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet