Jean-Pierre Van Rossem (73) overleden
vr 14 dec. - 2:02

De voormalige politicus en excentriekeling Jean-Pierre Van Rossem is overleden. Hij was 73 jaar oud. Zijn gezondheid was de laatste tijd sterk achteruitgegaan. Hij woonde al enkele maanden op een klein appartementje in Kapelle-op-den-Bos. Daar gaf hij nog opvallende interviews voor de documentair Rossem op Vier. Van Rossem woonde vroeger al Kappelle, in Humbeek, Beigem en Hoegaarden. Enkele dagen geleden, na de laatste uitzending van Rossem, werd hij met een brandladder uit zijn appartement gehaald en met spoed naar het ziekenhuis gevoerd. daar is hij in de nacht van donderdag op vrijdag overleden. Van Rossem heeft twee zonen Nicolas en Yourie "Pikki".
Jean-Pierre Van Rossem werd op 29 mei 1945 in Brugge geboren en studeerde economie en wiskunde en econometrie, onder meer in de Verenigde Staten. Naar eigen zeggen voorspelde hij daarmee jaren op voorhand de oliecrisis van 1974 en de daarbijhorende torenhoge werkloosheid. Aangezien de politieke verantwoordelijken blijkbaar weinig boodschap hadden aan zijn werk, besloot hij uiteindelijk zijn macro-economische modellen tot eigen profijt uit te proberen op de beurs.
Van Rossem werd vooral bekend in de jaren 80 met het zogenoemde "Moneytron"-systeem. Hij haalde miljarden op bij rijke beleggers, die hij riante winsten voorhield. Het geld werd echter versluisd naar Zwitserse rekeningen en belandde in het criminele circuit. Moneytron leverde hem uiteindelijk 5 jaar cel op.
Met het geld dat hij binnenkreeg financierde Van Rossem een luxueuze levensstijl met onder meer tientallen Ferrari's en een Formule 1-renstal Onyx. Hij
Met slogan “Geen gezwijn stem Libertijn” naar de Kamer
In 1991 richtte hij een politieke partij op: ROSSEM (Radicale Omvormers en Sociale Strijders voor een Eerlijker Maatschappij).
Van Rossem raakte effectief verkozen in de Kamer, waar zijn beroemdste wapenfeit was dat hij tijdens de eedaflegging van koning Albert II "Vive la république d'Europe, vive Lahaut!" riep, een verwijzing naar de communistische politicus die de eedaflegging van Boudewijn had verstoord en vervolgens werd vermoord.
ROSSEM was echter geen lang leven beschoren en pogingen om de partij opnieuw op te starten leverden geen succes op.
Onlangs nog twijfelde hij om opnieuw in de politiek te gaan. Hij werd begin deze maand ook weer veroordeeld voor fraude en belastingontduiking en kreeg een gevangenisstraf