Jeroen maakt Indische gehaktballen met rijst
ma 2 jun. - 9:05
Balletjes met een heel arsenaal aan uitheemse smaken. Ballen met ballen dus...

Balletjes met een heel arsenaal aan uitheemse smaken. Ballen met ballen dus...
INGREDIËNTEN: (4 personen)
- 1 kg gemengd gehakt
- 1 ui
- 1 groene chilipeper
- 60 g gember (stukje knol)
- 1 teen look
- 2 eetlepels garam massala (specerijenmix)
- (korianderstelen)
- zout
Voor de saus:
- 4 tomaten
- 2 grote uien
- 2 teentjes look
- 1 eetlepes garam massala
- 1 eetlepel curcuma
- 1 eetlepel kaneel
- 2 blaadjes laurier
- 70 g tomatenpuree
- 1l bouillon
- zout
- een klontje boter
- een scheut olijfolie
Om erbij te serveren:
- rijst (naar keuze)
- 100 g Griekse yoghurt
- 1 busseltje koriander
BEREIDING:
- Ontdooi en verwarm een portie kippen of groentebouillon.
- Pel de ui en snij hem grof. Doe hetzelfde met de teen look.
- Snij de groene chilipeper (inclusief zaadjes) in grove stukken. (Gebruik naar persoonlijke smaak minder of geen chilipeper.)
- Schil het stukje gemberknol en snij het in stukken.
- Spoel een portie koriander. Breek de steeltjes af en doe ze samen met alle andere gesneden ingrediënten in de hakmolen.
- Mix alles tot een fijne groene pasta. Schep alles in een ruime mengschaal.
- Doe het gehakt in de kom en voeg een snuif garam masala toe. Gebruik een hoeveelheid van de specerijenmix naar smaak.
- Meng het gehakt met specerijen zorgvuldig en proef of de kruiding goed zit. Voeg naar smaak wat zout toe.
- Verhuis de mengschaal naar de koelkast.
- Pel de (dikke) uien en snij ze overlangs in twee. Snij elke halve ui in matig fijne halve ringen.
- Verhit een ruime stoofpot op een matig vuur en smelt er een klont boter in. Voeg ook een scheutje olijfolie toe.
- Stoof de halve uiringen in de bruisende boter, tot ze een milde bruine kleur ktijgen.
- Pel tussendoor de looktenen en plet ze tot pulp. Roer de smakelijke pulp door de uien.
- Snij in een cirkelvormige beweging het taaie steelstukje uit elke tomaat.
- Snij de tomaten eerst in kwarten en vervolgens in middelfijne stukjes.
- Kruid de gekarameliseerde uien met een snuif kurkuma, kaneel en komijn. Gebruik ook enkele laurierblaadjes.
- Voeg wat geconcentreerde tomatenpuree toe en roer zorgvuldig.
- Doe de tomatenstukjes in de pot met uien. Voeg ook de warme bouillon toe en roer. Laat de saus (53) pruttelen op een zacht vuur.
- Kook tussendoor de rijst gaar.
- Proef de saus en voeg naar smaak wat zout toe.
- Neem het gehakt uit de koelkast. Rol er ballen van met een diameter van ongeveer 5 centimeter.
- Smelt wat boter (en een scheutje olijflie) in een braadpan op een matig vuur.
- Bak de kruidige gehaktballen rondomrond goudbruin. Kijk uit: Bak grote hoeveelheden in meerdere beiurten.
- Leg de goudbruin gebakken gehaktballen in de pruttelende saus. Geef ze minstens 15 minuten de tijd om tot in de kern te garen.
- Verwijder de uitgekookte laurierblaadjes.
- Serveer de Indische gehaktballen met gekookte rijst naar keuze.
- Lepel wat Griekse yoghurt bovenop de dampende gehaktbalen met saus en werk de bereiding af met snippers koriander.
TIP: Ook lekker met wat knapperig gefrituurde uitjes.