Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Jeroen maakt Indische gehaktballen met rijst

ma 2 jun. - 9:05

Balletjes met een heel arsenaal aan uitheemse smaken. Ballen met ballen dus...

Balletjes met een heel arsenaal aan uitheemse smaken. Ballen met ballen dus...

INGREDIËNTEN: (4 personen)

  • 1 kg gemengd gehakt
  • 1 ui
  • 1 groene chilipeper
  • 60 g gember (stukje knol)
  • 1 teen look
  • 2 eetlepels garam massala (specerijenmix)
  • (korianderstelen)
  • zout


Voor de saus:

  • 4 tomaten
  • 2 grote uien
  • 2 teentjes look
  • 1 eetlepes garam massala
  • 1 eetlepel curcuma
  • 1 eetlepel kaneel
  • 2 blaadjes laurier
  • 70 g tomatenpuree
  • 1l bouillon
  • zout
  • een klontje boter
  • een scheut olijfolie


Om erbij te serveren:

  • rijst (naar keuze)
  • 100 g Griekse yoghurt
  • 1 busseltje koriander


BEREIDING:

  • Ontdooi en verwarm een portie kippen of groentebouillon.
  • Pel de ui en snij hem grof. Doe hetzelfde met de teen look.
  • Snij de groene chilipeper (inclusief zaadjes) in grove stukken. (Gebruik naar persoonlijke smaak minder of geen chilipeper.)
  • Schil het stukje gemberknol en snij het in stukken.
  • Spoel een portie koriander. Breek de steeltjes af en doe ze samen met alle andere gesneden ingrediënten in de hakmolen.
  • Mix alles tot een fijne groene pasta. Schep alles in een ruime mengschaal.
  • Doe het gehakt in de kom en voeg een snuif garam masala toe. Gebruik een hoeveelheid van de specerijenmix naar smaak.
  • Meng het gehakt met specerijen zorgvuldig en proef of de kruiding goed zit. Voeg naar smaak wat zout toe.
  • Verhuis de mengschaal naar de koelkast.
  • Pel de (dikke) uien en snij ze overlangs in twee. Snij elke halve ui in matig fijne halve ringen.
  • Verhit een ruime stoofpot op een matig vuur en smelt er een klont boter in. Voeg ook een scheutje olijfolie toe.
  • Stoof de halve uiringen in de bruisende boter, tot ze een milde bruine kleur ktijgen.
  • Pel tussendoor de looktenen en plet ze tot pulp. Roer de smakelijke pulp door de uien.
  • Snij in een cirkelvormige beweging het taaie steelstukje uit elke tomaat.
  • Snij de tomaten eerst in kwarten en vervolgens in middelfijne stukjes.
  • Kruid de gekarameliseerde uien met een snuif kurkuma, kaneel en komijn. Gebruik ook enkele laurierblaadjes.
  • Voeg wat geconcentreerde tomatenpuree toe en roer zorgvuldig.
  • Doe de tomatenstukjes in de pot met uien. Voeg ook de warme bouillon toe en roer. Laat de saus (53) pruttelen op een zacht vuur.
  • Kook tussendoor de rijst gaar.
  • Proef de saus en voeg naar smaak wat zout toe.
  • Neem het gehakt uit de koelkast. Rol er ballen van met een diameter van ongeveer 5 centimeter.
  • Smelt wat boter (en een scheutje olijflie) in een braadpan op een matig vuur.
  • Bak de kruidige gehaktballen rondomrond goudbruin. Kijk uit: Bak grote hoeveelheden in meerdere beiurten.
  • Leg de goudbruin gebakken gehaktballen in de pruttelende saus. Geef ze minstens 15 minuten de tijd om tot in de kern te garen.
  • Verwijder de uitgekookte laurierblaadjes.
  • Serveer de Indische gehaktballen met gekookte rijst naar keuze.
  • Lepel wat Griekse yoghurt bovenop de dampende gehaktbalen met saus en werk de bereiding af met snippers koriander.


TIP: Ook lekker met wat knapperig gefrituurde uitjes.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet