Jeroen maakt Thaise kippensoep
ma 7 apr. - 9:47
Jeroens Thaise kokos-kippensoep met chiliolie.

Een lekkere soep gaat er altijd in, dat weet ook Jeroen.
Vandaag gaat hij een beetje vreemd en maakt kokos-kippensoep met chiliolie...
INGREDIËNTEN: (4 personen)
Voor de soep:
- 2 kippenbouten
- 250 g kleine Parijse champignons
- 2 grote sjalotten
- 4 teentjes look
- 5 stengels bleekselder
- 2 stengels citroengras
- 1/2 klein thais chilipepertje
- 40 g gember (stukje knol)
- 1 busseltje lente-uitjes
- 3 limoenbladeren
- enkele takjes koriander
- 2 limoenen
- 3 l water
- 5 dl kokosmelk (ongezoet)
- een flinke scheut vissaus
- 1 eetlepel suiker
- een scheut olijfolie of zonnebloemolie
Chili-olie:
- 1 sjalot
- 2 rode chilipepers
- 1 eetlepel tomatenpuree (geconcentreerd)
- 1,5 dl zonnebloemolie
- een snuifje zout
BEREIDING:
De soep:
- Spoel de stengels selder schoon en snij ze grof.
- Pel de uien en snij ze in grove stukken.
- Verhit een scheut olijfolie of zonnebloemolie in een ruime stoofpot op een matig vuur en voeg de stukken ui en selder toe.
- Pel en kneus de look en doe de tenen in de pot. Schil het stuk gemberwortel en snij het in stukjes.
- Snij de stengels citroengras overlangs in twee, kneus ze nog even en doe ze samen met de knoflook en de gember in de pot.
- Laat de ingrediënten kort stoven en schenk er vervolgens het water bij.
- Voeg de limoenblaadjes toe. (bij voorkeur de diepgevroren versie)
- Snij de limoenen in twee en pers het sap in de soep. Voeg wat vissaus toe en wat suiker om de smaken in balans te brengen.
- Wanneer deze basis voor de soep flink warm is, mag je de kippenbouten toevoegen.
- Laat de soep een ruim half uur pruttelen op een zacht vuur, tot de kippenbouten mals gekookt is.
Chiliolie:
- Verhit de zonnebloemolie in een kleine pot op een matig vuur.
- Snij de rode chilipepers in brede ringen. Pel de sjalot en snij ze grof. Stoof alles in de warme olie.
- Roer de tomatenpuree erdoor, voeg een snuifje zout toe en laat alles kort koken.
- Zet de hete olie opzij en laat de ingrediënten infuseren, terwijl de soep pruttelt.
De soep afwerken:
- Maak de champignons schoon (indien nodig) en snij ze in kwartjes.
- Schep de kippenbouten uit de pot en giet de soep door een zeef. Pluk het mager kippenvlees van de bouten. Verklein het tot hapklare stukjes en roer ze door de soep.
- Doe de gezeefde soep opnieuw in de pot en zet ze op een matig vuur.
- Gaar de stukjes paddenstoel in de Oosterse bereiding en voeg de kokosmelk toe.
- Proef de Thaise kippensoep en kruid ze met extra vissaus, indien nodig.
- Snij de uiteinden van de lente-uitjes en verwijder het buitenste blad. Spoel ze kort en snij de uitjes haaks in fijne ringen.
- Spoel de koriander en verdeel het kruid in fijne pluksels.
- Serveer iedereen kippensoep met voldoende garnituur erin. Werk de borden af met pluksels koriander.