Jeroens recept voor gehaktbrood met fijne prei en groentepuree
Een gehaktbrood is één van de eenvoudigste en tegelijk ook meest gesmaakte warme vleesbereidingen.
De meest uiteeinlopende extra-ingrediënten geven zo’n vleesbrood wat karakter. Zo smaakt het eens ‘anders dan anders’.
Jeroen voegt er geen ui of sjalot aan toe, maar wel fijne snippers gestoofde prei. Zo’n mals gehaktbrood smaakt het best met een eenvoudig-lekkere groentepuree met aardappel, wortelen, selder en een beetje prei.
Extra materiaal:
Ingrediënten
Voor 4 personen
Het gehaktbrood
- 1 kg gemengd gehakt (kalfs- & varkensvlees)
- 2 preistengels
- 2 eieren
- 50 g paneermeel
- klontje boter
- scheutje olijfolie
- peper
- zout
De groentepuree
- 800 g aardappelen (loskokend)
- 1 preistengel
- 3 dikke wortels
- 4 stengels selders (of bleekselder)
- 3 takjes tijm
- 2 blaadjes laurier
- klontje boter
- peper
- zout
Serveren
Bereiding
Het gehaktbrood
- Snij het donkergroene loof en de wortelstukken van de prei. Snij de stammen overlangs in twee en spoel ze grondig onder stromend water.
- Snij de stukken preistam in zeer fijne halve ringen. De prei moet fijn gesneden zijn omdat je er een deel van verwerkt in het gehaktmengsel.
- Schil de wortelen en snij ze in rondjes van een kleine centimeter breed.
- Spoel de selderstengels schoon en snij ze in gelijke stukjes van zo’n centimeter breed. Zet de stukjes wortel en selder even opzij.
- Smelt een klont boter in een stoofpot op een matig vuur. Stoof de fijne prei in de gesmolten boter. Roer regelmatig en voeg na enkele minuten en scheutje water toe. Laat het water wegkoken en schep de gestoofde prei uit de pot.
- Doe het gehakt in een ruime mengschaal. Proef of de slager het vlees al dan niet voldoende gekruid heeft. Voeg naar smaak wat extra zout en/of peper toe.
- Breek de eieren in de kom en plet ze door het gehakt.
- Schep 2/3 van de felgroene gestoofde prei bij het vlees en roer alles tot een egaal vleesmengsel.
- TIP: Kaasliefhebbers kunnen ook een beetje gruyère aan het mengsel toevoegen.
- Strooi een deel paneermeel bij het vlees en meng alles grondig. Beslis of het mengsel tegelijk voldoende stevig is en ook nog sappig.
- Verwarm de oven voor tot 190°C.
- Smelt een klont boter in een braadpan en schenk er ook wat olijfolie bij. Verhit de pan op een matig vuur, terwijl je met natte handen een vleesbroodje kneedt en rolt. (Gehakt kan je gemakkelijk bewerken met vochtige handen.)
- Leg het bolle gehaktboord in het braadvet en geef het enkele minuten de tijd om een korstje te krijgen. Draai het vlees om en geef ook de ommezijde een goudbruin korstje.
- Leg het goudbruin gekleurde gehaktbrood in een kleine ovenschaal. Schuif het in de oven van 190°C.
- Bak het gehaktboord gedurende ongeveer 45 minuten. Prik tijdig in het vleesbroodje om te checken of het gaar is tot in de kern. Werk tijdens het bakken aan de groentepuree.
De groentepuree
- Voeg wat extra boter toe aan de stoofpot (met een rest prei) die je op een matig vuur opwarmt. Doe de stukjes wortel en selder bij de overgebleven gestoofde prei.
- Schil de aardappelen, snij ze in grove stukken en doe ze in de pot.
- Voeg wat tijm en laurier toe, een snuifje zout en wat peper van de molen.
- Schenk tenslotte water bij de groentemengeling, tot de inhoud van de pot voor ¾ onderstaat. Zet het deksel schuin op de pot en laat de groenten 20 minuten pruttelen op een zacht vuur.
- Verwijder de uitgekookte takjes tijm en blaadjes laurier.
- Stamp de groenten en aardappelen fijn met een pureestamper. Laat indien nodig nog wat overtollig vocht wegkoken.
- Proef en voeg naar smaak peper en/of zout toe.
Serveren
- Snij het gehaktbrood in plakjes van een kleine centimeter breed. Gebruik een scherp groot koksmes.
- Serveer iedereen een flinke schep dampende groentepuree en een paar sneetjes gehaktbrood met fijne prei.
- Serveer deze dagelijkse kost met een lepel Belgische pickles.
Naar de website van Dagelijkse Kost