Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Jeroen Meus: Preisoep met kaaskorstjes

ma 3 feb. - 9:50

Een heerlijk soepje, dat maakt velen onder ons altijd gelukkig.

Een heerlijk soepje, dat maakt velen onder ons altijd gelukkig.

En in dit geval is er nog een extraatje, namelijk heerlijke kaaskortjes...

INGREDIËNTEN: (4 personen)

Voor de soep:

  • 3 liter kippen- of groentebouillon
  • 4 uien
  • 3 aardappelen (loskokend)
  • 4 stammen prei
  • 2 tenen look
  • 4 takjes tijm
  • 4 blaadjes laurier
  • 1 eetlepel mosterd
  • enkele scheutjes room
  • een klontje boter
  • peper & zout

Voor de korstjes:

  • 120 g oude boerenkaas (brokkelkaas, type ‘Reypenaer’)
  • 8 sneetjes wit toastbrood
  • een scheut olijfolie

BEREIDING:

Ontdooi en verwarm een portie groente- of kippenbouillon.

De preisoep:

  • Pel de uien en de look; kneus de tenen knoflook en snij de de uien grof.
  • Snij de wortelstukken en het donkerste loof van de prei. Snij elke stam prei overlangs in twee en spoel ze onder stromend water. Laat het water tussen de compacte bladeren van de groente stromen, zodat zandkorrels of restjes aarde verdwijnen.
  • Smelt een klont boter in een grote stoofpot of een soepketel op een matig vuur.
  • Stoof de stukken ui zacht in de hete boter. Voeg ook tenen look toe en roer af en toe. Stoof de uien glazig, zonder ze te bakken.
  • Snij de prei in stukjes. Schil de aardappelen en snij ze in grote stukken. Stoof de stukken prei en aardappel mee met de uien.
  • Verzamel takjes tijm, blaadjes laurier en bind ze met keukentouw tot een ‘bouquet garni’.
  • TIP: Wil je eens een ander aroma toevoegen aan de soep? Vervang dan de klassieke tijm door citroentijm.
  • Schenk na enkele minuten de bouillon in de pot en zet het deksel (schuin) op de pot. Laat de soep 20 minuten pruttelen op een zacht vuur.


De kaascroutons:

  • Verwarm de oven voor tot 185°C.
  • Stapel enkele sneetjes wit toastbrood op elkaar en snij de korstjes weg. Snij het broodkruim vervolgens in gelijke vierkantjes van een dikke centimeter breed.
  • Leg de stukjes brood op een hoopje op een ovenschaal. Druppel er een scheutje olijfolie over.
  • Snij de korstjes van het stuk oude kaas en rasp een laag van de brokkelkaas over de hoop broodstukjes.
  • Meng alles voorzichtig met propere handen en verdeel de broodstukjes met kaas gelijkmatig over de bodem van de ovenschaal.
  • Bak de korstjes in de oven van 185°C gedurende ongeveer 15 minuten. Schud ze regelmatig even op, zodat ze gelijkmatig krokant bakken en kleuren. Haal nadien de ovenschaal uit de oven, zodat de croutons geen kans krijgen om te verbranden.


De soep afwerken en serveren:

  • Vis het kruidentuiltje uit de soep en mix ze glad met de staafmixer.
  • Kruid de soep met voldoende peper van de molen en zout. (Mijn bouillons zijn ongezouten, dus bij de afwerking van de soep gaat er een flinke snuif zout bij. Wie met bouillonblokjes werkt, zal veel minder zout nodig hebben.
  • Schep de mosterd in de soep en mix ze een tweede keer.
  • Druppel in de porties verse soep een lepeltje room. Strooi er kaaskorstjes bovenop en eventueel een beetje geraspte brokkelkaas.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet