Jeroen over gevulde paprika's met couscous en feta
vr 25 okt. - 8:15
Jeroen Meus kookt vegetarisch. Hij maakt gevulde paprika’s, niet met rijst maar met couscous en feta.

Jeroen Meus kookt vegetarisch. Hij maakt gevulde paprika’s, niet met rijst maar met couscous en feta. Cathérine ging langs in de keuken van Jeroen en vroeg hem waarom hij vegetarisch kookt op vrijdag. Donderdag is toch veggiedag?
Gevulde paprika's met couscous & feta
INGREDIËNTEN: (4 personen)
Voor de gevulde paprika’s:
- 4 rode paprika’s
- 100 g Griekse feta
- 150 g couscous
- 100 g rozijnen
- 200 g groentenbouillon
- een snuif curcuma
- een snuif komijnpoeder
- een snuif currypoeder
- een snuifje cayennepeper
- ½ busseltje koriander
- ½ busseltje platte peterselie
- ½ limoen
- enkele scheutjes olijfolie
- zout
Voor een saus met yoghurt:
- 2 dl yoghurt (natuur)
- een scheutje olijfolie
- een toefje sambal (naar smaak)
- een snuif (gerookt) paprikapoeder
- een snuifje zout
BEREIDING:
- Ontdooi en verwarm een portie groentebouillon. Het recept voor verse bouillon vind je hier.
- Verwarm de oven voor tot 200°C.
- Spoel de paprika’s en snij de hoed ervan af. Verwijder vervolgens de zaadjes en de witte vliesjes die je binnenin de vruchten vindt.
- Leg de paprika’s en de hoedjes in een ovenschaal. Schenk er wat olijfolie over en schuif de schaal in de voorverwarmde oven. Rooster de vruchten zo’n 15 minuten. Dan zijn ze nog altijd stevig, maar toch gegaard. (Hou de oven nadien op temperatuur.)
- Neem een tweede ovenschaal en giet er de couscous in. Strooi specerijen over de couscous. Gebruik een snuif mild currypoeder, een snuif komijnpoeder en wat kurkuma.
- Schenk de groentebouillon over de gekruide couscous en laat de korrels wellen. Strooi ook de rozijnen bij de couscous en roer tot ze kopje onder doen.
- Spoel de courgette en snij ze in twee gelijke stukken. Snij de zachte groente eerst in plakjes, vervolgens in fijne lange reepjes en tenslotte in piepkleine blokjes. Doe de stukjes courgette in de schaal met warme couscous en roer.
- Verzamel een flinke portie koriander en platte peterselie. Pluk de blaadjes en fijnste steeltjes los en hak de kruiden zo fijn mogelijk.
- Roer de kruiden doorheen de couscous, proef en kruid het mengsel met een beetje zout en een zuinige snuif cayennepeper.
- Rol de limoen krachtig over je werkblad en snij de vrucht middendoor. Pers wat sap over de couscous.
- Snij de feta in kleine blokjes en roer de Griekse kaas door de kruidige couscous.
- Neem de paprika’s uit de oven en leg ze op je werkblad. Laat ze een klein beetje afkoelen.
- Gebruik een aardappelmesje om de paprika’s voorzichtig te schillen. Hou de vruchten wel heel, zodat je ze straks zonder moeite kan vullen. Schil indien mogelijk ook de hoedjes.
- Zet de geschilde paprika’s opnieuw in de ovenschaal en vul ze één voor één met de couscous. Plaats de hoedjes erop en schuif ze in de oven van 200°C. Na ongeveer 5 tot 10 minuten zijn ze klaar.
- Maak intussen een eenvoudig sausje op basis van yoghurt.
- Schep de yoghurt in een schaaltje en voeg een scheutje fijne olijfolie toe.
- Kruid het sausje met een snuif (gerookt) paprikapoeder, een toefje hete sambal (naar smaak) en een snuifje zout. Roer tot alles goed gemengd is.