Jessaziekenhuis start met andere aanpak van nachtdiensten op de spoedafdeling
vr 25 okt. - 9:09
Nachtwerk is er natuurlijk altijd bij in een ziekenhuis. En het is er 's nachts ook vaak erg druk. Maar het is ook vermoeiend voor het personeel om 's nachts te werken, waardoor artsen en verplegers soms hun concentratie verliezen. En dat is uiteraard niet goed voor patiënten. Bovendien duren de diensten ook lang, 14 uur. Dat zal dus veranderen vanaf nu. Om te beginnen worden de diensten korter. Hoofdarts van de spoeddienst Agnes Meersman: "We hebben gekozen om naar korte shiften te gaan van 8 uur. Dat betekent ook wel dat je vaker moet komen. Maar als je er bent, ben je alerter en kan je een betere hulpverlener zijn voor je patiënt." En niet alleen voor de patiënt is het beter, ook voor de artsen en verplegers zelf, want mensen die in nachtdiensten werken, lopen meer kans op sommige ziektes.
Slaapcocon
Een andere maatregel die het ziekenhuis neemt, is dat er op de spoeddients nu een soort futuristische cocon staat waarin de spoedartsen een powernap kunnen doen. Spoedarts Sarah Sainte: "Als we voelen dat het moeilijk wordt, dat het echt niet meer gaat, is het de bedoeling dat we daar een 20-tal minuten gaan rusten. Niet langer, want dan kom je in een diepe slaap, en kom je er met een slechter gevoel uit." Het gaat dus echt om even kort rusten of licht slapen.
Nieuw in België
Deze manier van werken is nieuw voor de ziekenhuissector in België. Het idee komt overgewaaid uit Nederland. Daar zijn enkele grote Nederlandse ziekenhuizen er al meerdere jaren mee bezig.