
radio2 spits
Jonge beleggers delen hun tips: "Het is niet altijd rozengeur en maneschijn maar je doet het voor de lange termijn"
ma 28 mrt. - 7:13

In 2021 vonden jongeren makkelijk hun weg naar de beurs. Voor de eerste lockdown in 2020 waren er onder de nieuwe beleggers 5.500 jongeren tussen de 18 en 30 jaar. In 2021 waren dat er 12.800, dat is meer dan een verdubbeling. De drie populairste zaken om in te beleggen onder jongeren zijn individuele aandelen, fondsen en cryptomunten.
Individuele aandelen
Loïc Peters is 24 jaar en belegt in individuele aandelen. Hij gaat dus bewust op zoek naar bedrijven om in te investeren. "Ik bezit een stuk of acht aandelen. Dat gaat van grote Amerikaanse bedrijven zoals Google tot kleine Belgische bedrijfjes", vertelt hij in Radio 2 Spits. Hij begon zo'n drie jaar geleden met beleggen. "Ik was er altijd al door gepassioneerd. Zo ben ik ook tijdens mijn studies als jobstudent terecht gekomen bij een online broker. Toen was de stap naar zelf beleggen snel gezet."
Hij belegt op lange termijn. "De verleiding om je aandelenportefeuille in het begin continu te checken is groot. Maar dat doe je best niet want het kan heel stresserend zijn. Als je belegt met het oog op de lange termijn, is dat echt niet nodig." Want natuurlijk stijgen en dalen de aandelen vaak. "Op sommige momenten gaat het goed en maak je winst. Op andere momenten zie je een dip in de portefeuille."
De beleggingstips van Loïc:
- Neem voldoende tijd om kennis op te doen en bedrijven te analyseren, zeker wanneer je er individuele aandelen uitpikt. Alleen zo kan je met veel vertrouwen een aandelenpositie gaan aankopen.
- Begin met een klein bedrag. Dat is een goede manier om een teentje in het water te stoppen en te leren.
- Sommigen beginnen eerst met virtueel beleggen, een soort spelletje met vals geld. Een goede leerschool maar besef wel dat dit niet hetzelfde is als beleggen met je eigen verdiende centen. Je gaat met zo'n spel niet de emoties beleven die je voelt als je winst of verlies maakt.
- Luister voor meer tips naar mijn 'Goed Belegd Podcast'. Samen met mijn maat Jef proberen we elke week iets op te nemen over beleggen. Het is voor iedereen toegankelijk. Je hebt dus geen voorkennis nodig.
Mijn tip: Neem genoeg tijd om kennis op te doen
Exchange Traded Fund (ETF)
Stefanie Huybrechts is 23 jaar en investeert in fondsen. "Daarbij kan je actief of passief gaan beleggen. Bij een actief fonds selecteert iemand voor jou aandelen. Je betaalt voor die selectie fondsen, in de hoop dat die persoon voor jou goede rendementen kan behalen. Bij een passief fonds volg je een bepaalde index. Een voorbeeld is de S&P 500, dat is een verzameling van de 500 grootste bedrijven in Amerika. Je koopt blindelings alle aandelen die in die index zitten, zonder dat iemand de selectie voor jou maakt. Ik beleg in die laatste passieve vorm."
Zelf rolde ze erin tijdens haar opleiding. "Ik steek er niet zo veel tijd in. Ik ben er nog geen vijf minuten per week mee bezig. Mensen denken dat je fondsen heel goed moet opvolgen, maar dat is niet zo. Momenteel gaat het redelijk goed met mijn fondsen. Ik heb ook een paar individuele aandelen gekocht om het spannend te houden. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn, maar voor de lange termijn is het zeker nog niet slecht geweest."
Het is niet altijd rozengeur en maneschijn, maar je zit er in voor lange termijn
De beleggingstips van Stefanie:
- Kennis is macht. Doe voldoende research zodat je genoeg vertrouwen hebt in jezelf én in de firma's waarin je investeert. Dankzij je kennis, kan je ook makkelijker vasthouden aan je strategie wanneer de markten het minder goed doen.
Cryptomunten
Léon Moralis, 22 jaar, gooit het over een andere boeg. Hij belegt al vijf jaar in digitaal geld, een markt die niet gereguleerd wordt door de FSMA. "Cryptomunten zijn digitale munten die gebaseerd zijn op cryptografie. Het is gedecentraliseerd, er kan dus geen centrale bank of overheidsinstelling tussen komen." Er bestaan verschillende soorten cryptomunten, één van de bekendste is de Bitcoin. "Ik ben er zelf in terecht gekomen door de documentaire 'Banking on Bitcoin' te kijken op Netflix. Sindsdien ben ik me er in blijven verdiepen."
"Ik heb al heel zware ups en downs gekend. In 2017 was er een grote hype rond de Bitcoin. Het rendement steeg plots van €3.000 naar €20.000, dat zie je niet vaak gebeuren in de aandelenmarkt. Toen kwam er een gigantische crash. Je panikeert natuurlijk meteen. Maar hoe feller je je erin verdiept, hoe sneller je weet dat het part of the game is."
De beleggingstips van Léon:
- Investeer alleen wat je bereid bent om te verliezen. Stop er dus zeker niet al je spaargeld in.
- Panikeer niet te snel wanneer het even niet goed gaat.
- Doe veel research, zorg dat je weet waarin je investeert. Smijt dus niet zomaar geld tegen de muur in de hoop dat het vanzelf blijft plakken.
Ik heb al heel zware ups en downs gekend