Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Jonge gezinnen vluchten weg uit Leuven: "Woningen zijn te duur"

do 21 nov. - 11:31

De stadsvlucht uit Leuven is de laatste jaren immens gestegen. Meer en meer jonge gezinnen met kinderen tussen de 0 en 9 jaar kiezen voor randgemeenten. Vooral dure woningprijzen zijn de reden waarom gezinnen wegtrekken.

Sinds 2016 is het aantal jonge families dat wegtrekt uit Leuven met bijna de helft toegenomen. Vorig jaar vertrokken er maar liefst 1300 gezinnen meer dan dat er bijkwamen. In 2016 lag dat aantal op 860. Volgens vastgoedmakelaar Impact heeft de stadsvlucht naar het platteland vooral te maken met de hoge woningprijzen“Jonge gezinnen verhuizen naar de stadsrand omdat het daar goedkoper is of omdat ze daar gemakkelijker een huis met een tuin vinden voor de kinderen", zegt Philippe Janssens van Impact. "Opvallend is dat de meeste jonge mensen niet ver uit de stad trekken, maar er meestal vlak naast gaan wonen. Daardoor zien we dat de stadsranden aan het verstedelijken zijn. Dat kan op termijn wel gevaarlijk worden als ook daar de vastgoedprijzen gaan stijgen.”

Betaalbare woningen

"Het is inderdaad zo dat jonge mensen Leuven verlaten, maar meestal gaat het om studenten die hier enkele jaren blijven plakken na hun studies en dan andere oorden opzoeken", zegt schepen Lies Corneille. "Toch proberen we als stad jonge gezinnen te overtuigen om hier te komen wonen of te blijven wonen. Daarom dat er vanaf volgend jaar mogelijks woningen verkocht zullen worden waarvan de bouwgrond niet gekocht moet worden. Op deze manier wordt het betaalbaarder en dat is goed voor heel wat doelgroepen

65-plussers

De stadsvlucht van jonge gezinnen leidt echter niet tot leegstand. Volgens vastgoedmakelaar Impact zijn het vooral rijke 65-plussers die op dit moment een woning of appartement kopen in Leuven. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet