Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in oost-vlaanderen

radio2 middag in oost-vlaanderen

Joodse gemeenschap krimpt in Gent

wo 18 apr. - 9:30

De Gentse universiteit was vroeger een aantrekkingspool voor joodse studenten uit het buitenland. Als ze afstudeerden, bleven ze in Gent. Maar nu telt de joodse gemeenschap in Gent nog amper 100 mensen.

Wie aan joden denkt in Gent, herinnert zich vast wel Patisserie Bloch. Tien jaar geleden sloot de zaak. Maar daarnaast is de actieve joodse gemeenschap in Gent minder bekend. Lieve Schacht, museumgids van Kazerne Dossin, kent de joden uit Gent als geen ander: “De gemeenschap is gegroeid in de twintigste eeuw. De joden kwamen uit Polen en Rusland om hier te studeren. Het was toen verboden voor de jongeren om te studeren aan de Russische universiteit, dus als ze geld hadden, kwamen ze naar hier. De mannen studeerden dan voor ingenieur en de vrouwen werden arts.” De joden die hier bleven, waren amper religieus, maar wel traditioneel. “Er is in Gent nooit een chassidische gemeenschap geweest”, zegt Lieve.

"Ze wonenvooral in Antwerpen, Brooklyn, Londen en Jeruzalem."

— Lieve Schacht, museumgids van Kazerne Dossin

De joodse gemeenschap van Antwerpen is veel groter dan die van Gent. “Antwerpen heeft historisch altijd een grote joodse gemeenschap gehad. Ze wonen vooral in Antwerpen, Brooklyn, Londen en Jeruzalem. In Gent is het moeilijk om te tellen hoeveel er wonen. De gemeenschap is heel klein, er wonen hier nog geen 100 joden. Er is een mooi monument aan de Lindenlei ter nagedachtenis aan de 60 joden die afgevoerd werden naar Auschwitz. Niet zo lang geleden zijn er bij Bloch ook ‘stolpersteine’ geplaatst. Dat zijn struikelstenen die aan de huizen liggen van mensen die opgepakt zijn tijdens de oorlog.”

Privéhuis

Het joodse leven is gegroepeerd rond grote feesten, die ieder jaar terugkeren. Als er een groot feest is bv. Pesach (Pasen) huren ze een zaal omdat er in Gent géén synagoge is. “Vroeger werd een privéhuis gebruikt als synagoge, maar die was te groot en werd verkocht”, zegt Lieve Schacht.

Lees hier meer over de joodse geschiedenis in Gent.

Voorbeeld van de 'stolpersteine' of struikelstenen

Voorbeeld van de 'stolpersteine' of struikelstenen

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet