Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Jouw medische gegevens en je privacy

wo 12 mrt. - 7:30

Bij sociale media bepaal je zelf wat je prijsgeeft... Hoe zit het dan met de veiligheid van je medische gegevens?

Banken en ziekenhuizen durven al eens te loeren naar wat we over onszelf op het internet zetten, dat wisten we al. Maar bij Facebook en consorten bepaal je natuurlijk wel zelf wat je prijsgeeft… Hoe zit het dan met de veiligheid van je medische gegevens?

Goed nieuws verspreidt zich snel…

Luisteraar Leen ontdekte vorige maand dat ze voor de tweede keer zwanger is. Ze liet de positieve zwangerschapstest bij de dokter bevestigen met een bloedafname, maar besloot het nieuws nog stil te houden voor haar omgeving. Niemand was op de hoogte, behalve haar werkgever, huisarts en het medisch labo.

Maar een week na de bloedafname viel er een gepersonaliseerde brochure van een mutualiteit in de bus met felicitaties voor haar zwangerschap. Niet hààr mutualiteit, maar de concurrentie. Die waren dus sneller op de hoogte dan Leens familie…

Medische gegevens zijn heilig

Volgens Eva Wiertz van de Privacycommissie kan zoiets niet. Zeker als het om medische gegevens gaat, want die extra moeten beschermd worden. Leen heeft op geen enkele manier toestemming gegeven om haar gegevens door te geven, dus mocht dit eigenlijk niet gebeurd zijn. De enige wettelijke basis om die gegevens door te spelen aan derden is een schriftelijke toestemming van de ‘patiënt’ – een zogenaamde ‘opt-in’.

De dokter, een medisch labo, je werkgever, de apotheek… Al die instanties beschikken over je medische gegevens, maar mogen er niks mee doen zonder je toestemming.

Vreemd wel dat we op de site van het labo in de privacyverklaring lazen dat ze geen gegevens doorgeven of verkopen aan derden, maar dat ze de patiënt wel kunnen contacteren namens andere business partners om je ‘interessante informatie’ te bezorgen. Dat is op zich ook al niet zo koosjer: de gegevens worden in de eerste plaats verwerkt om medische redenen, en mogen niet zomaar gebruikt worden voor commerciële doeleinden, zoals direct mail.

Wat is ertegen te doen?

Als je de direct mail krijgt is het eigenlijk al te laat. Contacteer in dat geval in de eerste plaats de firma die jou de informatie stuurt. Als ze na je klacht blijft volharden, dien dan een klacht in bij de Privacycommissie of bij de Algemene Directie Controle en Bemiddeling van de FOD Economie.

Meer informatie vind je hier.

Heb je een vermoeden dat iemand onterecht jouw medische gegevens gebruikt heeft?

Laat het ons weten.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet