Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Jouw notaris zit nu ook op 'Skype'

di 21 mei - 6:11

Het ouderlijke huis van Lies haar familie moet verdeeld worden en het lukt maar niet om de 20 erfgenamen op hetzelfde moment samen te krijgen bij de notaris. En dat is nu net iets wat hij eist. De zaak sleept al meer dan een jaar aan en ondertussen zijn er al volmachten vervallen. Waarom moet dat allemaal zo strikt gebeuren? En zijn er anno 2019 geen andere mogelijkheden? 

Mensen staan niet altijd stil bij de praktische en juridische beslommeringen die komen kijken bij zo'n verdeling of bij een erfenis. De wet zegt nu eenmaal dat een notariële akte op een bepaalde datum moet getekend worden, wat dus wel zeggen dat iedereen fysiek op die bepaalde dag de akte moet tekenen. Lukt dat niet kan je werken met volmachten. Maar dat kost dan weer geld.

Volmacht

Als het over vastgoedtransacties gaat, kan een volmacht enkel notarieel gegeven worden, ze moet dus authentiek vastgesteld worden. Zo'n volmacht kan al snel oplopen tot 250 of 300 euro omdat daar heel wat taksen, belastingen en vaste kosten op aangerekend worden. Die kosten kan je wel beperken door met verschillende erfgenamen samen 1 volmacht te tekenen. Zo betaal je maar 1 keer die vaste kost.

Een alternatieve mogelijkheid is dat de notaris werkt met een akte op 2 data. Dus de helft van de erfgenamen tekent bijvoorbeeld op maandag, de tweede helft op dinsdag, net als de notaris die ook op dinsdag tekent maar erbij vermeldt dat de helft al op maandag tekende. Deze praktijk staat niet uitdrukkelijk in de wet maar in de rechtsleer lees je wel dat het kan. Niet iedere notaris zal er daarom op willen ingaan, zegt Carol Bohyn.

Notaris via Skype

Sinds een jaar kan jouw notaris ook aktes verlijden via videoconferentie. Zoals je thuis via Skype praat met je vrienden, beschikt het notariaat over een eigen netwerk om dit te organiseren tussen verschillende notarissen. Elke partij zit dan bij zijn notaris (de ene bijvoorbeeld in West-Vlaanderen, de andere in Limburg) en zien elkaar via het videoscherm. De akte wordt dan getekend bij de ene notaris, de mensen bij de andere notaris geven op hetzelfde moment een volmacht aan het kantoor van de andere notaris om de akte te tekenen, live in beeld.

Ondertussen beschikt de meerderheid van de notarissen al over dit systeem. De minister op zijn beurt heeft er voor gezorgd dat de volmacht die moet gegeven worden tijdens deze videoconferentie kosteloos is geworden.

Kan het niet simpeler?

Hoe je het draait of keert, het blijft allemaal redelijk complex. Zeker als je met velen bent zoals in het geval van Lies. Daarom heeft notaris Carol Bohyn de volgende boodschap aan onze volgende Minister van Justitie. "Het zou geen slecht idee zijn om een wetswijziging door te voeren waarin wordt toegestaan een volmacht op verschillende data te kunnen tekenen. Het iets meer flexibel maken dus, zodat ook die vaste kosten maar 1 keer moeten betaald worden door de consument."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet