
de madammen
Jullie vragen aan onze groenspecialist Angelo Dorny over moestuinieren: is er een verschil tussen potgrond en compost?
vr 24 mrt. - 6:56

Plassen op pompoenen?
Radio 2-luisteraar Lotte uit Putte heeft zin om er in te vliegen, maar voor ze begint, heeft ze toch nog één belangrijke vraag: "Mijn opa ging steeds plassen bij de rabarber- en pompoenplanten, want dan groeien ze beter, zei hij. Laat dit alsjeblieft een fabeltje zijn!"
"Lotte, je mag op je beide oren slapen", lacht Angelo. "Laat dit inderdaad een soort van fabeltje zijn. Mijn grootvader deed dat ook. Ik denk dat hij gewoon wat te lui was om naar binnen te gaan en een toilet te zoeken. Je kan beter gewoon je planten bemesten. Pipi kan zeker geen kwaad, maar het gaat beginnen stinken in de zon."
Is er een verschil tussen potgrond en compost?
Ook Karolien heeft een prangende vraag voor ze dit weekend aan haar moestuin begint: "Is er een verschil tussen potgrond en compost?"
"Ja, er is absoluut een verschil! Er zijn veel verschillen, maar het grootste verschil is dat potgrond meststoffen bevat en compost niet. Compost bevat organische bestanddelen, maar geen meststoffen. Potgrond gebruik je om je potten te vullen, om je plantjes in verstevigen. Het woord zegt het zelf. Je gebruikt het echt om dingen op te vullen. Compost gebruik je in de tuin, in je bakken. Als je dingen wil kweken, ben je het best af met potgrond."
Als jewil kweken, ben je het best af met potgrond.
"Mijn tomatenplantjes groeien traag"
Tom is, net als Angelo, grote fan van tomaten: "Sinds dit jaar heb ik een moestuin. Op 6 maart heb ik tomaten gezaaid, maar het valt op dat die planten niet zo snel groeien. Is er iets mis met die plantjes? Komt het nog wel goed?"
"Heb wat geduld", zegt Angelo. "Ik denk dat het komt door het koude voorjaar. We hebben een iets normaler voorjaar dan anders, maar we zijn dat niet meer gewoon. Er zit iets minder groei in de plantjes dan anders. Wat ik wel doe: mijn tomaten staan dag en nacht in de serre. Dat zorgt ervoor dat ze sterker worden. Mensen hebben altijd de neiging om plantjes te veel te vertroetelen en dan worden ze kasplantjes. Om dat te voorkomen, kan je het best je planten beginnen afharden. Pas op! Ze mogen geen vorst hebben."
"Afgelopen nacht heb ik mijn wekker om 4 uur gezet. Ik lieg niet! Om een kacheltje in de serre aan te steken om ervoor te zorgen dat de planten niet bevriezen", lacht Angelo. "Dat is pas liefde."