Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

June, wel of niet doen?

wo 24 jan. - 7:25

June is een nieuw bedrijf op de markt dat jou de goedkoopste energiefactuur belooft. Klinkt goed, maar hoe werkt June precies?

Slimme meters en een persoonlijk profiel

June maakt gebruik van slimme meter-lezers die je heel makkelijk kan plaatsen op je eigen energiemeters. Ze zijn gelinkt met je June-profiel waarop je je verbruik kan volgen, zowel voor elektriciteit als voor gas. Zodra je intekent bij June krijg je die meters toegestuurd, je betaalt er wel 80 euro per meter voor.

Op basis van die gegevens kan je zelf je energieverbruik aanpassen omdat je meer inzicht hebt. Maar het bedrijf gebruikt die gegevens ook om jou bij de meest interessante en goedkoopste leverancier te brengen. Dat kan automatisch zodat je je geen zorgen hoeft te maken over bestaande contracten en lopende domiciliëringsopdrachten. Je kan ook kiezen om het zelf in de hand te nemen zodat telkens jouw akkoord nodig is voor een overstap.

Het systeem kost je 4,99 euro per maand wat zo'n 60 euro per jaar is. Het eerste jaar garandeert June je trouwens het verschil bij te passen als je die 60 euro besparing toch niet zou halen. De volgende jaren maken ze die belofte niet.

Te mooi om waar te zijn?

Deze beloftes van June klinken als muziek in de oren natuurlijk, maar kloppen ze ook? Steven van Deun is energiespecialist bij Energyville, objectief dus, maar zelf ook gebruiker van het systeem. Hij volgt grotendeels toch wel wat June zegt.

Eigenlijk doet June wat je zelf ook kan doen met de V-test van de VREG. Namelijk op basis van jouw verbruik nagaan welke leverancier de goedkoopste is voor je. June ontlast je dus van deze taak, al betaal je er natuurlijk die 60 euro per jaar voor. Dat is een keuze die je zelf moet maken.

Regelmatig op zoek gaan naar de goedkoopste energieleverancier is volgens Van Deun best iets dat je jaarlijks opnieuw doet en waarvan studies zeggen dat het effectief wat oplevert. De VREG becijferde dat een gemiddeld contract voor een gezin tot 270 euro op jaarbasis meer kan zijn dan voor een prijsbewust gezin. Op dat vlak bespaar je dus meer dan wat June je kost. Maar weet dat je het ook zelf kan doen uiteraard, dan steek je die 270 euro volledig in je zak!

Doe het ook jaar na jaar, want de kans is groot dat jouw huidige energieleverancier volgend jaar niet meer de goedkoopste is voor je. Als je dan ook nog eens rekening houdt met een mogelijke welkomstpremie van een nieuwe leverancier blijft vergelijken aan te raden.

June belooft je ook de vergelijking te maken tussen alle leveranciers (en dus geen bevoorrechte partners te hebben waar ook zij langs de kassa kunnen passeren) en dat lijkt volgens Van Deun toch ook te kloppen. Ten eerste is hun businessmodel niet op mogelijke premies van leveranciers gebaseerd en als het zo was, was het al lang geweten in de sector, zegt hij.

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet