
de inspecteur
Kan een beeldje van een uil duiven verjagen? Neen!
di 15 apr. - 2:50

Als je thuis een moestuin hebt met verse groenten, dan wil je liever niet dat vogels op al dat lekkers komen zitten.
Nu hoor je wel eens zeggen dat je door een beeldje van een uil in je tuin, of moestijn, te plaatsen, je binnen de kortste keren af bent van die vervelende zaadpikkende duiven. Maar is dat wel zo?
Ze zeggen dat je houtduiven kan verjagen door een beeldje van een uil in je tuin te zetten. Klopt dat?
Neen, dat klopt niet!
Een houtduif zal misschien éven wegblijven, maar na een tijdje laat ze zich niet meer foppen door een plastieken namaak-uil.
Je moet weten dat men vroeger net opgezette of levende uilen gebruikte om vogels naar een reservaat te lokken. Weliswaar zangvogels en kraaien, en geen houtduiven. Die zijn op zich wel bang van zo’n uil, maar het probleem bij zo’n namaakgeval is dat het niet beweegt. Als de vogels in je buurt altijd hetzelfde beeldje zien stilstaan in je tuin, zullen ze er op de duur niet meer van schrikken.
“Gewenning” dus - hetzelfde probleem als bij een klassieke vogelverschrikker. Zo’n stenen uiltje kan misschien wel even helpen, maar een duurzame oplossing is het niet. En toch kan je in heel wat tuincentra zo’n replica van een oehoe kopen ‘tegen de duiven’. Weggesmeten geld eigenlijk...
Als je echt geen houtduiven meer op je erf wil, dan kan je best een knaltuig plaatsen. Je weet wel: zo’n gaskanon waarmee de boeren duiven van hun velden of hun kersenbomen weghouden. Maar dan moet je er natuurlijk wel die luide knallen bijnemen.
Er bestaan ook toestellen die hoge pieptonen produceren of zelfs kleurrijke ballonnen afschieten. Die helpen ook, maar je buurman zal er waarschijnlijk niet kunnen mee lachen...
Dus is een goed oud NET rond je moestuin misschien nog de beste oplossing. Efficiënter dan een namaakuil en goedkoper dan een kanon!