Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Kan ik zelf chilipepers kweken?

vr 1 jun. - 8:31

Wouter uit Brussel is verslingerd aan de Aziatische keuken! Hij staat graag zelf achter de potten om een curry of bijvoorbeeld een wok gerecht te maken. Hoe pikanter hoe liever. Hij wil graag weten of
© Stijn heeft deze foto aangepast

Wouter uit Brussel is verslingerd aan de Aziatische keuken! Hij staat graag zelf achter de potten om een curry of bijvoorbeeld een wok gerecht te maken. Hoe pikanter hoe liever. Hij wil graag weten of het mogelijk is om zelf pepers te kweken?

Dat kan, aldus tuinspecialist Ivo Pauwels! De meeste variëteiten kan je hier inderdaad kweken, maar dan op een zonnige plek. Als je een serre hebt, dan lukt het zeker. Op zich is het vrij gemakkelijk te kweken. Als je ze warm genoeg houdt, is er eigenlijk niks aan. In de tropen is dat trouwens onkruid. Dat zaait zichzelf daar ongelooflijk goed uit.

Kan je gewoon dat zaad dan planten?

Als je verse pepers te pakken krijgt, dan kan je daar zeker het zaad van gebruiken. Van gedroogde pepers zou het in principe ook moeten lukken.

Je stopt gewoon het zaad in de grond, in een kweekbakje of in de serre en je geeft ze voldoende water. Dan komt dat mooi uit.

Je kan ook een plantje kopen in het tuincentrum. Dat lukt ook perfect.

Wat voor een plant is het eigenlijk?

Een peperplant is eigenlijk net hetzelfde als een tomatenplant of een paprika. Botanisch gezien is hij trouwens helemaal hetzelfde als een paprika. Er zijn ook duizenden types peperplantjes.

Hoe plant je ze best?

Je plant ze best binnen of in een serre. Altijd op een zonnige plek uiteraard. Het is trouwens de goede moment nu. Als je er zin in hebt, moet je nu in actie schieten. Zaai zelf of koop een plantje en zet ze goed in de zon, binnen of buiten.

Hebben ze veel water nodig? Of net niet?

Je mag ze zeker niet laten uitdrogen. Die planten kunnen tegen veel droogte. Je kan altijd de duimtest doen om te zien om de grond uitgedroogd is. Af en toe moet je dus je duim in de grond steken en dan voel je dat. Maar de toplaag mag af en toe zeker licht uitdrogen. De plant zal eerder sterven van te veel dan van te weinig water.

Hoe droog je de pepers?

Je kan ze drogen op een bordje of op een gaasdoek, in de zon. Als het al naar de herfst gaat, dan kan je ze in een warme, goed geventileerde ruimte laten drogen. De oven zou misschien ook gaan, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee.

Hoe groot wordt zo’n plant?

Dat kan een meter worden. En tot een halve meter breed.

Heb je daar veel opbrengst van?

Met één plant heb je toch genoeg voor een jaar of twee genot. De oogst is meestal vrij massaal. Ik gok op zo’n vijftig pepertjes. En als je weet dat je maar een beetje van één peper nodig hebt om een gerecht pikant te maken, dan weet je dat je even toekomt.

Hoe oogst je de pepers?

Ze zijn eerst groen. Daarna worden ze rood of geel en dan zijn ze rijp. Ze zijn meestal vrij klein, maar je hebt ze in alle maten. Over het algemeen geldt: hoe kleiner, hoe pikanter!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet