
de madammen
Kan je je beschermen tegen de griep?
wo 29 jan. - 6:00
De griep is in het land. Wij vragen ons af hoe je je kan beschermen tegen het virus.

Wat is griep eigenlijk?
Griep wordt alleen veroorzaakt door het influenzavirus. Als je echt griep hebt dan ben je minstens een weekje out en kan je de weken erna nog wat slapjes voelen.
Je kan ook een zogenaamd ‘parainfluenza virus’ hebben, of een ander ‘minder ernstig’ virus zoals een rhinovirus: daar ben je meestal maar een paar dagen ziek van. Dat is geen griep. Dokters noemen dit een ‘griepachtige ziekte’.
Symptomen bij 'griepachtige ziekte':
- Neusloop
- Spierpijn
- Keelpijn
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Hoesten
Symptomen van 'echte' griep:
- Bovenstaande
- Koorts (min 38.5°)
- Kortademig
- Rillingen
- Slijmen die je ophoest
- Buikklachten: krampen en diarree
Antibiotica?
Griep is dus een virus, en antibiotica werken alleen tegen bacteriën, dus antibiotica zullen nooit helpen bij een griep: ze zullen je integendeel misschien nóg zieker maken.

Kan je je wapenen tegen griep?
Vaccinatie is de enige manier om je tegen griep te beschermen.
De griepprik wordt sterk aanbevolen aan iedereen die extra risico loopt om ernstig ziek te worden door griep en aan mensen die gevoelige personen kunnen besmetten.
Te laat voor griepprik
Je laat zich het best tussen midden oktober en midden november vaccineren. Zolang het griepvirus niet is doorgebroken, blijft vaccinatie nuttig. Het vaccin beschermt pas na twee weken en is maar goed voor één winterperiode. Dus je moet je elk jaar opnieuw laten inenten.
Inperken
Het griepvirus is heel besmettelijk. Praten met iemand die griep heeft, kan al voldoende zijn om geïnfecteerd te worden. Wie veel op drukbezochte plaatsen of in afgesloten ruimten verblijft, heeft veel kans besmet te worden.
Zo kan je de verspreiding inperken:
- Raadpleeg zo snel mogelijk je huisarts als je griepsymptomen hebt en volg zijn/haar aanbevelingen
- Blijf thuis en vermijd zo veel mogelijk overbodig contact om de verspreiding van de ziekte te voorkomen
- Was je handen goed en frequent met water en zeep
- Hoest bij voorkeur in een papieren zakdoek en werp hem na gebruik meteen weg; hoest tegen je arm - niet in je handen - als je geen zakdoek hebt.
- Harde oppervlakken en voorwerpen (bv. aanrecht, keukengerei, kranen, deurklinken, trapleuningen en telefoon) regelmatig te kuisen met een normaal schoonmaakmiddel als er iemand in je gezin of omgeving koorts heeft;
- Gezond te leven: gezond eten, voldoende bewegen en een goede nachtrust. Dan ben je minder vatbaar voor griep.