Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Kati Lamens over budgetoverschrijding bij bouw: "Stopzetten is vanaf nul herbeginnen en alles wat je uitgaf is verloren"

ma 4 nov. - 5:30

De verhuizing van de VRT naar een nieuw gebouw zal nog niet voor morgen zijn. De samenwerking met de architecten van het nieuwe omroepgebouw is stopgezet omdat de kosten boven het voorziene budget gaan. Maar hoe komt het dat bouwkosten vaak hoger uitvallen?
© VRT Gebouw : G2 Architectural Graphics for TBM Robbrecht en Daem – Dierendonckblancke – VK – Arup

Niet alle informatie

"Het is voor een architect niet altijd makkelijk om binnen budget te blijven," vertelt Kati Lamens, voorzitter van Netwerk Architecten Vlaanderen in Spits. "Vooral als je niet goed geïnformeerd wordt en al je parameters niet kent. Dat is bij grote projecten vaak moeilijk omdat die in een wedstrijdformule zitten. En dan komen er achteraf vaak dingen bij die niet in de wedstrijd geformuleerd waren." 

Ook bij particulieren

"Bij particulieren is dat soms hetzelfde verhaal," zegt Kati. "Mensen komen binnen met bijvoorbeeld een budget van 300.000 euro, maar gaandeweg komen er dingen en wensen bij. Daarom is het goed om vooraf een haalbaarheidsstudie te doen. Als je prijzen van aannemers binnen hebt, moet je daar een 10 tot 15 procent bijtellen om aan een reële kost te komen. Kom je bij de uitvoering toch hoger, dan ga je het best samen zitten om te zien waar je kan bijsturen. Een stap terug zetten misschien en enkele concessies doen."

Geld kwijt?

"Stopzetten is vanaf nul herbeginnen," besluit Kati. "En vaak ben je alles kwijt wat je daarvoor hebt uitgegeven." 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet