Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Ken jij Marie Kondo al? Dankzij haar tips geraakt jouw huis helemaal opgeruimd!

wo 27 jan. - 5:30

Kan je wat meer orde in huis gebruiken? In 'Spits met David' lichtte opruimcoach Barbara Vynckier de populaire KonMari-methode toe. De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo stelt dat opruimen van overtollige spullen dé sleutel tot een beter leven is.

Marie Kondo houdt van rommel. Om het allemaal op te kunnen ruimen dan toch! Ze maakte van 'ontrommelen' haar vak en bouwde er een hele carrière rond. Ze schreef intussen al vier boeken, die in 27 talen vertaald werden. Ze heeft ook een eigen reeks op Netflix, waarin ze gezinnen helpt hun hele huis op orde te krijgen. De rode draad in haar KonMari-methode is de vraag: maakt dit mij nu echt gelukkig?

Je moet gevoelsmatig opruimen en stilstaan bij welke spullen jou nu écht gelukkig maken

— Barbara Vynckier, opruimcoach

Pak jouw huis in één ruk aan

"Normaal begint Marie Kondo met een kamer te begroeten en te bedanken door op haar knieën te zitten, maar dat doe ik zelf niet. Dat is iets té Japans", lacht Barbara. Wel interessant is dat je alles in één keer moet aanpakken. "Je ruimt het huis in één keer op, dat duurt soms een halfjaar. Dus niet kamer per kamer. Volgens haar is dat de enige manier om ervoor te zorgen dat de chaos niet binnen de kortste keren terugkomt. Je moet consistent en streng zijn voor jezelf."

Ruim op in een bepaalde volgorde

"Ruim niet op per locatie, maar per categorie. Belangrijk is dat je niet begint met emotionele spullen, maar met  eerder banale dingen. Zo kan je starten met kledij om dan te eindigen met emotionele spullen. Je zal gedurende het opruimtraject alles in je handen nemen en beslissen of je iets weggooit of al dan niet bijhoudt."

Dé vraag

Vervolgens stel je jezelf de welgekende vraag. "Brengt dit voorwerp mij nu vreugde? Het positieve in je leven en je huis, mag je dus bijhouden. Heb je een T-shirt in jouw handen die je weinig laat voelen, dan gooi je hem beter weg."

Blijf van de spullen van anderen

Eén van de hoofregels van de methode is dat je geen spullen van iemand anders kan weggooien zonder toestemming. "Begin met je eigen spullen. Zien opruimen, doet opruimen. De methode is erop gebaseerd dat anderen vanzelf zullen volgen en je dus van hun spullen moet afblijven.

Herinneringen zijn voor altijd

"Herinneringen zijn niet gelinkt aan spullen. Je houdt ze altijd bij, zelfs wanneer je een emotioneel voorwerp zal weggooien. Dat vind ik een heel mooie filosofie", zegt Barbara. "Je hoeft geen spullen bij te houden om de herinneringen vast te houden. Je kan deze spullen dus wegdoen en zoals Marie Kondo dat dan stelt 'bedanken voor de bewezen diensten."

Wat met dure spullen?

Sommige mensen willen hun miskopen niet weggooien aangezien die geld gekost hebben. "Hierbij is het handig om te denken dat die miskoop je geleerd heeft wat je de volgende keer zeker niet moet kopen. Je kan het dus gerust wegdoen en opnieuw, een beetje filosofisch, bedanken voor de rol die ze gespeeld hebben in je leven."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet