Kersen en peren redden fruitjaar 2019 bij Haspengouwse telers
wo 22 jan. - 5:57
Vooral in de eerste helft van het jaar vielen de cijfers tegen, maar voor kersen, peren en aardbeien was er wel een goede oogst en dat heeft veel goed gemaakt. Philippe Lowet, directeur van de Belgische Fruitveiling: "De omzet is vooral gestegen omdat er bijna een verdubbeling was van de kersenomzet en de kersenaanvoer en vanaf september was er ook een veel beter perenseizoen. Maar de appels hebben toch wel te lijden gehad onder de hitte en droogte, de peren veel minder."
Veel peren naar Duitsland
Intussen is de perenboycot in Rusland nog altijd voelbaar, maar er zijn intussen wel andere landen gevonden waar de Limburgse peren naar toe kunnen. Zo'n 6000 ton ging vorig jaar naar China en nog eens 1000 ton naar Brazilië. Maar ook in Duitsland eten ze nu meer Limburgse Conferenceperen. Philippe Lowet: "Toch wel een 30.000 ton over de afgelopen 3, 4 jaar is naar daar uitgevoerd. De Conferencepeer is nu in Duitsland toch wel doorgebroken als een standaard in de grootdistributie. En Duitsland is een land waar de consument een mooie prijs betaalt voor het product." Goed nieuws dus, maar die 30.000 ton ligt nog altijd ver weg van de 140 000 ton die vroeger naar Rusland werd geëxporteerd.
Nieuwe appel- en perensoort
Er zijn dit jaar ook wat nieuwigheden in de Limburgse fruitsector. "Zo komt er dit jaar bijvoorbeeld een nieuwe appelsoort op de markt", zegt Filip Lowette: "Het gaat om de Morgana, waarvan nu toch al 70.000 bomen geplant zijn en waarvan we de eerste grotere productie verwachten in oktober 2020. En we starten ook met de nieuwe aanplant van de Red Conference, de rode Conferencepeer dus."