
radio2 spits
Ketnet komt op tegen kanker: “We focussen op verhalen die de ziekte herkenbaar en bespreekbaar maken”
ma 2 mei - 3:28

Telidja Klaï, huispsychologe en contentmanager bij Ketnet, is te gast bij Radio 2 Spits en benadrukt hoe belangrijk het is om kinderen te informeren over kanker en wat er allemaal bij de ziekte komt kijken.
Een mix van fictie en non-fictie programma’s
“We hebben er bewust voor gekozen om verhalen te brengen die informeren en herkenbaar zijn”, zegt Telidja Klaï. ‘Tekens van Leven’ is een bekende, aangrijpende reeks op Ketnet en winnaar van een Emmy Kids Award. Die zoomt in op de littekens die Vinz en Elise aan kanker hebben overgehouden. Speciaal voor ‘Ketnet tegen kanker’ wordt er een nieuwe aflevering gemaakt, waarin de twee hun eigen verhaal vertellen.
In ‘Jenny’ kijken de kinderen door de ogen van een dertienjarig meisje die kampt met leukemie. Jenny heeft een liefde voor dans en is genoodzaakt die passie op te geven. De Canadese fictiereeks toont de medische behandeling en de emoties die erbij komen kijken.
Jongerenjournaal Karrewiet neemt het non-fictioneel aspect voor zijn rekening en brengt elke dag een reportage rond de ziekte. Specialisten leggen uit wat kanker inhoudt en wat het met zich meebrengt. “We geven op die manier solidariteit, tips en steun mee”, zegt Klaï.
Hoe een kinds eigen fantasie over dit thema een no-go is
Er zijn aangenamere onderwerpen om aan je kinderen uit te leggen, maar kanker is eentje die te vaak, al dan niet bewust, vergeten wordt.
Kinderen voelen die dingen aan. Je moet vermijden dat ze informatiegaten gaan opvullen met hun eigen fantasie.
Alhoewel je je zoon of dochter het liefst van zo’n zware kost spaart, is het toch belangrijk om kinderen te informeren over kanker. “Kinderen gaan anders zelf zoeken naar informatie. De gaten in hun kennis gaan ze invullen met hun eigen fantasie”.
Elk kind komt hoe dan ook in contact met de ziekte. Omdat ze iemand kennen die kanker heeft of omdat ze bijvoorbeeld langs het parcours van de Ronde van Vlaanderen roze ballonnen zien hangen voor een kindje dat vecht tegen leukemie. "Net daarom mag het onderwerp niet onder tafel geschoven worden. Je kan hen ook leren dat praten net steunend kan zijn."
Tips om met je kinderen over de ziekte te praten
- Doe alles in een veilige en warme sfeer.
- Vertrek vanuit de vragen van je kind en praat zo open mogelijk.
- Wees je bewust van je eigen emotie. Hou je niet in als je zelf moet huilen maar wees er open over met tegen kind. Als je iets niet weet, wees dan eerlijk. Zeg hen dat je het zal opzoeken of raad zal vragen bij de artsen.