KIES18: Mogen familieleden samen in de gemeenteraad?
di 9 okt. - 0:28

Ook in Pepingen staan twee familieleden op de lijst. In dit geval is dat een tikkeltje ongemakkelijk, want ze komen niet voor dezelfde partij op. Mich Pompen staat op lijst van CD&V en haar dochter Stefanie komt op voor Groen. Dat mogen ze ook, zegt politicoloog Steven Van Hecke. "Eén familie kan als het ware zelf een lijst indienen en meedingen naar zitjes in de gemeenteraad. Familieleden mogen zich ook spreiden over verschillende partijen, zoals in dit geval."
Geen bloedbanden in gemeenteraad
Spanning is er ongetwijfeld aan eettafel. In het algemeen omdat Mich en Stefanie voor twee verschillende partijen opkomen en dus ook andere politieke visies hebben. Maar daarbij komt nog dat twee leden van dezelfde familie helemaal niet in de gemeenteraad mógen zetelen. Dat is de wet. "Als het om bloedbanden gaat in de eerste en tweede graad mag dat niet", zegt Van Hecke. "Dat betekent dat ouders en kinderen niet samen kunnen zetelen, broers en zussen, maar ook grootouders en kleinkinderen. Mensen moeten verkozen worden op basis van hun verdiensten en niet op basis van familiebanden."
Belangenvermenging
Maar waarom mag dat dan niet? "Het idee achter die wet is belangenvermenging vermijden", zegt Steven. "Stel dat een bepaalde familie één partij domineert, dan kan het zijn dat die beleid voor de familie begint te voeren en niet voor de partij. Familieleden tussen verschillende partijen kunnen ook akkoordjes maken waardoor dat de besluitvorming minder transparant is."
Wanneer twee of meerdere familieleden naar een zitje in de gemeenteraad dingen, is het degene met de meeste stemmen die mag zetelen. Dat geldt voor twee leden op dezelfde lijst of verschillende lijsten.