Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

KIES18: Vrouwen aan de macht in Londerzeel

do 4 okt. - 7:08

De percentages van de vrouwelijke lijsttrekkers per partij liegen er niet om: het aandeel vrouwen stijgt niet boven 30 %. Maar dat is niet het geval in de gemeente Londerzeel. Daar heerst een soort van girlpower: vier van de vijf lijsten worden getrokken door een vrouw.
© Nadia Sminate (N-VA), Foto: Belga

Londerzeel wordt sinds 2015 bestuurt door Nadia Sminate, die nu ook lijsttrekker is voor N-VA. "Wij hadden gehoopt dat de vijf lijsten allemaal een vrouw naar voor zouden schuiven, maar dat is net niet gelukt. Maar dan nog denk ik dat dit een positieve zaak is", vertelt de burgemeester. Samen met Leen Van Aken (Groen), Conny Moons (LWD) en Veerle Pas (CD&V) is zij één van de vier vrouwelijke lijsttrekkers. Tom Troch is lijsttrekker van de partij PRO1840.  

Empathie  

Leen Van Aken, lijsttrekker van Groen, verklapt wat de geheime kracht is van de vrouwen: "Ik denk dat vrouwen zachter zijn, dat ze de dingen meer vanuit het moedergevoel benaderen. Alle kinderen moeten gelijk behandeld worden, en dat zorgzame is volgens mij de kracht van vrouwen in de politiek". Ook de burgemeester bevestigt dit: "Ik denk dat vrouwen meer empathisch zijn dan mannen. Ik merk datook tijdens mijn spreekuur, dat de inwoners heel open zijn tegen mij en hun persoonlijke problemen vertellen. Ik denk dat dit ligt aan het feit dat je empathie uitstraalt en je hiervoor open stelt". 

"Als er debatten worden gevoerd, kan het er pittig aan toe gaan" 

Veel vrouwen aan tafel, burgemeester Nadia Sminate lacht dat het er wel eens hard aan toe kan gaan: "Ik moet toegeven dat het er tijdens debatten in de gemeenteraad scherp aan toe kan gaan, maar op persoonlijk vlak speelt dit zeker niet". Ook Leen Van Aken vertelt dat ze het goed kunnen vinden: "Wij kunnen goed samenwerken en overleggen met elkaar, we willen allemaal het beste voor Londerzeel". 

 

Leen Van Aken (Groen) 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet