Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

KIES19: Bijna helft burgemeesters van Vlaams-Brabant op verkiezingslijst

vr 17 mei - 7:46

Zo'n 29 van de 65 burgemeesters in Vlaams-Brabant staan op een lijst voor de verkiezingen voor de Kamer of voor het Vlaams Parlement. Heel wat onder hen staan ook op een verkiesbare plaats, al zullen de SP.A-burgemeesters dan wel een keuze moeten maken door het cumulverbod dat de partij zelf invoerde.
© Foto: Gwendolyn Rutten (Open VLD) - Michel Doomst (CD&V) - Marc Snoeck (SP.A) - Veerle Geerinckx (N-VA) - Theo Francken (N-VA) - Bert De Wit (CD&V)

Burgemeesters zijn stemmenkanonnen, daarom worden ze massaal gevraagd om op te komen bij de Federale en Vlaamse verkiezingen. De bekendste namen zijn Theo Francken (N-VA), lijsttrekker voor de Kamer, en Gwendolyn Rutten (Open VLD), lijsttrekker voor het Vlaams Parlement. Maar ook heel wat nieuwe burgemeesters staan op de lijst.

Nieuwkomers

Eén van die nieuwkomers is Bert De Wit (CD&V), burgemeester van Tremelo. Hij is opvolger voor het Vlaams parlement. De kans dat hij verkozen wordt is dus klein, maar dat vindt hij zelf geen probleem. “Voor alle duidelijkheid, ik ben er zeker van dat ik geen verkiesbare plaats heb, en dat vind ik maar goed ook”, zegt De Wit. “Ik wil de mensen heel duidelijk maken dat ik op de lijst sta om de partij te steunen. Veel belangrijke beslissingen over gemeenten zoals de onze worden vanuit Brussel genomen.” Andere burgemeesters van CD&V staan wel op verkiesbare plaatsen voor het Vlaams Parlement: Katrien Partyka van Tienen (3e plaats) en Michel Doomst van Gooik (4e plaats).

N-VA-burgemeesters

Ook heel wat N-VA-burgemeesters staan op de lijst. Willy Segers, burgemeester van Dilbeek, is lijstduwer voor het Vlaams Parlement en Luc Dekoninck van Sint-Pieters-Leeuw is de lijstduwer voor de Kamer. Een nieuwe N-VA-burgemeester is Veerle Geerinckx van Zemst, ze is tweede opvolger voor het Vlaams Parlement: “Heel wat burgemeesters cumuleren de dag van vandaag. Het is natuurlijk een win-win”, zegt Geerinckx. “Als je je lokaal in een thema inwerkt, heb je natuurlijk die kennis om op bovenlokaal niveau je vragen te stellen of in het parlement daar een verhaal rond te schrijven. Je hebt natuurlijk een goede tijdsindeling nodig, maar ik ben moeder van vier kinderen, dat zal dus geen punt zijn voor mij.”

Cumulverbod

Een partij waar het moeilijk wordt om de functie van burgemeester te combineren met een zitje in het Vlaams parlement of de Kamer is SP.A. Zij leggen hun partijleden namelijk een cumulverbod op. Er zijn voor- en tegenstanders van dat systeem. Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde, liet al duidelijk merken tegen zo’n verbod te zijn. Hij staat 14e op de lijst voor de Kamer. De burgemeester van Leuven Mohamed Ridouani duwt de lijst. Marc Snoeck van Halle is de derde SP.A-burgemeester die opkomt bij de verkiezingen. Hij duwt de lijst voor het Vlaams Parlement. “Ik ben een trouwe partijsoldaat, maar in onze statuten staat dat er voor één mandaat maar één persoon kan gelden. Op dat moment zal er een keuze moeten gemaakt worden, ofwel ga je naar het Vlaams Parlement ofwel blijf je burgemeester. De twee samen doen mag niet, en het lijkt me ook logisch dat je dat niet doet", aldus Snoeck.

Burgemeesters op lijsten

Vlaams Parlement

Open VLD

Gwendolyn Rutten (Aarschot): lijsttrekker
Irina De Knop (Lennik): 5e plaats
Karin Derua (Boortmeerbeek): 12e plaats opvolgers
Steven Swiggers (Haacht): 13e plaats opvolgers

 

CD&V

Katrien Partyka (Tienen): 3e plaats
Michel Doomst (Gooik): 4e plaats
Jelle Wouters (Rotselaar): 5e plaats
Bert De Wit (Tremelo): 15e plaats  
Hans Vandenberg (Bekkevoort): 18e plaats
Chris Vervliet (Boutersem): 19e plaats
Kris Poelaert (Herne): 1e plaats opvolgers
Johan Vanhulst (Bierbeek): lijstduwer opvolgers

 

N-VA

Veerle Geerinckx (Zemst): 2e plaats
Astrid Pollers (Herent): 19e plaats  
Willy Segers (Dilbeek): lijstduwer

 

SP.A

Marc Snoeck (Halle): lijstduwer

 

UF

Frédéric Petit (Wezembeek-Oppem): 19e plaats  

 

Kamer van Volksvertegenwoordigers

CD&V

Walter De Donder (Affligem): 4e plaats
Boudewijn Herbots (Zoutleeuw): 8e plaats
Marc Grootjans (Machelen): 12e plaats
Jean-Pierre Taverniers (Hoegaarden): 13e plaats
Michel Vanderhasselt (Ternat): 14e plaats

 

SP.A

Hans Bonte (Vilvoorde): 14e plaats
Mohamed Ridouani (Leuven): lijstduwer

 

N-VA

Theo Francken (Lubbeek): lijsttrekker
Jan Spooren (Tervuren): 4e plaats
Renaat Huysmans( Kapelle-op-den-Bos): 9e plaats

 

Open VLD

Tim Vandenput (Hoeilaart): 2e plaats
Rudi Beeken (Tielt-Winge): 13e plaats

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet