Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Kinderfietsbibliotheek Gent opent vijfde uitleenpunt

wo 10 jul. - 1:17

Aan de Meibloemstraat in Gent is vandaag het vijfde uitleenpunt geopend van "Op Wielekes", de Gentse bibliotheek van kinderfietsen. Op Wielekes is een deelsysteem voor kinderfietsen. Gezinnen die lid worden, hebben op een betaalbare manier toegang tot kwalitatieve kinderfietsen voor hun kind(eren).
fietsbibliotheek Gent
© foto: radio 2

Gent pionierde in 2014 met een depot van Op Wielekes in deelgemeente Ledeberg, op de site van de voormalige doe-het-zelfzaak Standaert. Initiatiefnemer Netwerk Bewust Verbruiken vzw kon het concept daarna met succes introduceren in Aalst, Deinze, Hasselt, Lier, Lochristi en Merelbeke. Het uitleenpunt in Ledeberg kon de vraag niet bijhouden en daarom zijn in 2019 vier nieuwe Gentse depots voor het delen van kinderfietsen geopend.

Vijf fietsen per kind

Wouter Noppe is de trekker van Op Wielekes in de Brugse Poort. "We starten onze werking op, deels met fietsen die al in andere uitleenpunten hebben gediend en deels met "nieuwe" fietsen, die ik bij de mensen in de buurt tweedehands kocht of kreeg." Hij verklaart het succes van de fietsbibliotheek: "Ouders kopen gemiddeld vijf fietsen per kind. Dat is bij ons niet nodig. Voor een lidgeld van 30 euro per jaar kan je bij ons een fiets, die te klein is geworden, gewoon inruilen voor een groter exemplaar. Zo spaar je heel wat geld uit."

Voor en door de buurt

Wouter is trekker van het project, maar hij zoekt in de wijk nog mensen om het nieuwe uitleenpunt mee te bemannen. "Eigenlijk willen we in elke wijk van Gent zo een uitleenpunt openen", zegt Wouter. "Maar dat kan alleen als de buurt meewerkt, door fietsen ter beschikking te stellen en het uitleenpunt mee te bemannen. Wie een fiets schenkt wordt trouwens automatisch lid van ons deelsysteem."

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet