Kinderrechten aan de top
vr 15 jun. - 6:24

Het Kinderrechtencommissariaat bestaat 20 jaar en dat mag gevierd worden, want het heeft al veel goed werk geleverd, vindt Kristel Verbeke. Ze legt uit dat het Kinderrechtencommissariaat de spreekbuis is voor kinderen en jongeren. Er is een klachtenlijn waar ze terecht kunnen, ze kunnen mailen, maar het Commissariaat is er ook voor volwassenen die met kinderen werken, scholen bijvoorbeeld, opvoeders, jeugdadvocaten, enzovoort.
Volgens Bruno Vanobbergen, de kinderrechtencommissaris, heeft het commissariaat echt een verschil kunnen maken: er zijn 18.000 ombudsdossiers opgemaakt, waarbij voor evenveel kinderen en jongeren een probleem werd aangepakt. En er zijn de adviezen voor de Vlaamse regering op het gebied van pleegzorg, jeugdzorg en onderwijs.
Kinderen zelf aan het woord laten en hen beslissingen laten nemen over dingen die hen zelf aanbelangen, is erg belangrijk vindt Kristel Verbeke. "Ik begrijp nog altijd niet waarom kinderen geen stem hebben in het schoolreglement," zegt ze, "dat moet toch beter kunnen."
Voor Ketnet maakte Kristel in 2017 een programma Generatie K waarin kinderrechten aan bod kwamen.
Feest
De viering van 20 jaar Kinderrechtencommissariaat is in Gent, maar dat is louter toeval volgens Bruno Vanobbergen. Vanobbergen, en ook de vorige kinderrechtencommissaris Ankie Vendekerkckhove, zijn allebei Oost-Vlamingen. De commissaris heeft een mandaat van 6 jaar dat 1 keer kan verlengd worden. Het mandaat van Bruno Vanobbergen loopt af in 2021.
De viering vindt plaats in de gebouwen van de Bijloke, er komen bekende mensen debatteren, en er is humor en muziek. Kristel Verbeke praat er onder andere met een jongen uit een pleeggezin, er is een minderjarige vluchteling, en een meisje dat mantelzorger is. Ze zitten allemaal in situaties die soms dichter in onze buurt gebeuren dan we zouden denken. En het zijn situaties waar kinderen niet voor gekozen hebben. Ze hebben recht op hulp en inspraak.