Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Kindervitamines: onveilig en weggegooid geld?

ma 10 nov. - 7:20

Geen doping voor onze oogappels, wel al te onschuldige supplementen.
Kindervitamines

In Nederland bleek de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van de vitamines voor kinderen veel te hoog te zijn omdat ze berekend is op volwassenen. Dat maakte de Consumentenbond bekend. Bij ons bleek de dosis lichtjes te hoog te zijn, maar als je je aan de gebruiksaanwijzing houdt en de hoeveelheid die op het doosje staat niet overschrijdt, dan is er geen probleem. Dat zeggen professor pediatrie Jaan Toelen en professor voedingsdeskundige Christophe Matthys van het UZ Leuven. Ze bekeken de samenstelling en de dosering van 9 vitaminesupplementen die de Inspecteur heb voorlegde.

Kindervitamines

Veilig

Een vitaminesupplement dat vrij verkocht wordt moet een dosis hebben die berekend is op een gemiddeld kind. Voor een kind van 5 jaar dat 30 kg kan die dosis iets teveel zijn, voor een kind van dezelfde leeftijd dat 10 kg meer weegt kan het voldoende of misschien net te weinig zijn. Er is dus altijd een marge. Als een dokter het voorschrijft dan houdt hij rekening met de lengte en het gewicht van een kind en is de dosis beter afgestemd.

Als de dosis van wateroplosbare vitamines te hoog is zoals bijvoorbeeld van vitamine C, dan plas je die gewoon uit, dat is dus niet zo erg.

De dosissen voor de vetoplosbare vitamines (A-D-E-K) zijn soms te hoog maar niet in die mate dat kinderen er een overdosis zouden van krijgen. Maar vetoplosbare vitamines blijven opgestapeld in het lichaam, ze kunnen dus schadelijk worden. Het gebeurt volgens professor Toelen dat een kind bij een bloedafname teveel vitamine A in het bloed heeft. En de verklaring daarvoor zit vaak bij een vitaminepilletje.

Waar de professoren het wel moeilijk mee hebben is de marketing rond vitaminessupplementen voor kinderen. Het lijken wel snoepjes. Je hebt ze in siroop, maar meer en meer in de vorm van snoepbeertjes. En de bekende kindermerken als Disneyprinsessen, Cars of Maya de Bij springen ook op de vitaminekar. Dat is volgens hen totaal fout, een vitaminesupplement is geen snoep!

Overdosissen komen maar heel zelden voor ook omdat ons land sinds 1992 een boven- en ondergrens heeft vastgelegd voor vitaminesupplementen. Er zit bijvoorbeeld nooit minder dan 15% van de ADH in. Dat beschermt de consument tegen bedriegerij, er kunnen geen vitamines verkocht worden waar in werkelijkheid niets van werkzame stof in zit.

Nederlandse winkelketens die in ons land vitaminesupplementen verkopen moeten zich ook aan de Belgische wetgeving houden. Al kunnen ze wel een uitzondering aanvragen, maar die moet dan passeren bij de Overheidsdienst Volksgezondheid eer ze toegelaten wordt.

Weggegooid geld

De gemiddelde prijs van de doosjes vitamines die De Inspecteur kocht in winkelketens en bij apothekers was 12,25€. In de supermarkten was het iets goedkoper dan bij de apotheek. Fabrikanten die vitaminesupplementen via de apotheek verkopen kiezen daar bewust voor. De apotheek kan advies geven, weet of het wel of niet geschikt is voor jou. Maar voor dei deskundigheid betaal je iets meer.

Voor gezonde kinderen zijn vitaminesupplementen een nutteloze uitgave zegt professor Matthys. Een gezond kind helemaal geen extra vitamines nodig. In de zomer spelen ze veel buiten en doen ze een dosis vitamine D op die hen normaal gezien de hele winter door helpt. Gezond eten en leven is veel belangrijker, dat staat ook aangegeven op de doosjes vitaminesupplementen. Enkele mandarijntjes zijn veel gezonder dan een tabletje vitamine C.

Bovendien worden volgens professor Matthys de vitaminesupplementen meestal gekocht door ouders die al met gezondheid begaan zijn en dus vanzelf al genoeg fruit en groenten eten en voldoende bewegen. Voor hen zijn die supplementen al helemaal weggegooid geld.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet