Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Kipfilet en kipfilet is twee...

do 3 mrt. - 9:47

Na de Inspecteur-smaaktest is het wel duidelijk: lang niet elk sneetje kippenwit is even lekker. De oorzaak? Water.
kippenwit

Je kent het ontgetwijfeld en misschien koop je het ook geregeld: kipfilet. Of ‘kippenwit’- de fijngesneden lapjes wit kippenvlees voor op de boterham. De Belg leerde het kennen in 1978, vier jaar nadat de kalkoenfilet op de markt kwam in ons land. In de VS was gevogelte-charcuterie toen al populair, maar bij ons moesten heel wat mensen er in het begin niet veel van weten.

Getest

Dat is nu wel anders. De kipfilet is een vaste waarde in de koeltoog van de slager en de supermarkt. Er bestaan intussen ook al varianten met tuinkruiden, curry, noem maar op. Maar De Inspecteur ging op zoek naar de lekkerste kipfilet ‘natuur’.

Hij onderwierp 5 courante supermarktmerken aan een blinde smaaktest. Het smaakpanel koos een duidelijke winnaar.

De kipfilet-top 5:
  1. Aoste – 21,90 euro/kg
  2. Albert Heijn – 14,73 euro/kg
  3. Herta – 20,75 euro/kg
  4. Saint Alby (Lidl) – 6,33 euro/kg
  5. Carrefour Discount – 6,30 euro/kg

De beste kipfilet laat zich dus voelen in de portemonnee, maar Aoste zet wel als enige “100% kipfilet” op de verpakking. Wat doen de andere merken er dan in?

Tweede ingrediënt: water

Sara De Pelsmaeker, voedingsexpert van de Ugent, helpt alvast één misverstand de wereld uit: “Die ‘100% kipfilet’ betekent niet dat zo’n sneetje uit enkel kipfilet bestaat. Maar Aoste heeft wel het hoogste gehalte kip: 93%. Twee andere zijn vergelijkbaar: Herta (92%) en Albert Heijn (91%). Maar in de nummers 4 en 5 zit er veel minder vlees: St-Alby 86% en Carrefour Discount (eigenlijk van producent OVI) maar 80% kip.

Het gaat dan trouwens vaak om kippen-‘vlees’, dus niet noodzakelijk filet. Alleen Herta, Aoste en Saint-Alby van Lidl vermelden specifiek filet. Maar Saint-Alby en Carrefour Discount voegen ook water toe, wat uiteraard minder smaak heeft. Het staat zelfs vermeld als tweede ingrediënt. Dat compenseren ze dan met stabilisatoren en smaakversterkers.

Nooit pure kip

De producenten voegen dus allemaal in grote of kleine mate extra ingrediënten toe. “Ze vermalen de kip en ze doen er doorgaans vanalles bij: zout, specerijen, kruiden, aroma’s, glucosestroop, soms suiker, bewaarmiddelen… Op zich allemaal niet schadelijk, maar verwacht dus geen pure kip. Herta komt nog het dichtst in de buurt: die gebruiken geen specerijen, kruiden of aroma’s.”

Meteen is ook duidelijk waarom de plakjes bij elke producent een andere vorm hebben. “Ze persen de vermalen kip samen met alle ingrediënten in een vorm. Bij de ene producent is die rond, bij de andere blokvormig. Sommige producenten, zoals Albert Heijn en Aoste, bakken of roken die vorm ook nog - anderen dan weer niet. Ook dat speelt mee in de smaakbeleving.”

Gezond?

Kipfilet heeft de naam ‘mager’ te zijn, en dat gezonde imago klopt eigenlijk ook wel: "102 tot 105 Kcal per 100 g is niet veel in vergelijking met sommig ander beleg. Alleen Saint-Alby van Lidl bevat wat meer: 112 Kcal. Ook goed om te weten: Herta heeft ongeveer evenveel calorieën als de concurrentie, maar zit wel een pak lager in vet en suiker en bevat meer eiwitten.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet