Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in oost-vlaanderen

radio2 middag in oost-vlaanderen

Klachten tegen verkiezingsuitslag in Oosterzele en Zelzate

do 29 nov. - 7:23

28 november was de allerlaatste dag dat partijen nog een bezwaar konden indienen bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. In Oosterzele en Zelzate is dat op de valreep nog gebeurd.

In Oosterzele verloor Open VLD Plus de verkiezingen erg nipt met 11 zetels tegen de 12 van het kartel CD&V - N-VA. Na meerdere meldingen van inwoners, betwist Open VLD Plus nu enkele mandaten van verkozenen. Kopman Filip Michiels: "Wanneer je jezelf kandidaat stelt voor de gemeenteraadsverkiezingen, moet je rekening houden met een aantal wetten en decreten. Als iedereen zich daaraan zou gehouden hebben, zou het aantal stemmen voor CD&V er anders hebben uitgezien. Wij willen kijken of de absolute meerderheid alsnog kan gebroken worden." 

Een aantal elementen in de klacht heeft betrekking tot de aangifte voor verkiezingsuitgaven. "Die documenten konden wij pas inkijken in de rechtbank vanaf 14 november, vandaar dat wij onze klacht zo laat pas kunnen indienen."

Zelzate: klacht van (voorlopig) onbekende

Ook in Zelzate werd last-minute nog een klacht ingediend. De betwisting van de verkiezingsuitslag en de vraag tot de hertelling van de stemmen kwam niet alleen van de partij VLD-SD van huidig burgemeester Frank Bruggeman maar ook van de partij 'Zelzate Positief' van zetelend OCMW-voorzitter Rik Laureys. Zelzate Positief is de verruimingspartij van CD&V die echter op 14 oktober maar één zetel haalde. Een hertelling zou evenwel geen invloed hebben op de nieuwe coalitie van SP.A en de extreemlinkse PVDA, die zou de meerderheid behouden. Het zou wel een nipte meerderheid zijn, met 12 van de 23 zetels, en dat maakt het natuurlijk krapper om te besturen.  

De Raad voor Verkiezingsbetwistingen heeft nu 40 dagen de tijd om de klachten te onderzoeken. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet