Klanten willen altijd vers brood: “Oud brood? Nee hoor, ik heb thuis geen kippen of varkens”
di 21 jan. - 0:13
's Ochtends een lekkere croissant met een heerlijk broodje. Klinkt goed, niet? We houden echt wel van ons vers brood. Maar dat zorgt er ook wel voor dat bakkers soms brood moeten weggooien op het eind van de dag, om toch maar vers brood te kunnen aanbieden. “Wij houden de lijsten bij van de week ervoor”, zegt Sylvia van Bij den Bakker in Genk. “Aan de hand van de overschotten van de vorige week, passen we onze dagdagelijkse productie aan.” Toch kan het zijn dat klanten meer of minder brood willen. Sylvia: “Elke dag is anders, denk bijvoorbeeld maar aan het weer.”
Kippen of varkens
Klanten willen vooral een vers brood. Van een chocoladebroodje van de dag voordien, wil niemand iets weten. “Ik vind spelt-volkoren het lekkerst hier, maar dan moet het wel vers zijn”, knikt een klant. Ook de andere klanten in de bakkerij zijn het eens: “Ik zou hier niet meer komen, mocht het niet vers zijn. Oud brood? Nee hoor, ik heb thuis geen kippen of varkens.”
Diepvries
Een goeie bakker probeert op het eind van de dag uitverkocht te zijn. Maar dat lukt niet altijd. “Het brood dat overblijft wordt gesneden en in de diepvries gestoken”, zegt Sylvia. Als we dan eens zonder brood zouden zitten, dan bieden we het aan aan de klanten met een korting. De koffiekoeken en taarten geven we aan een vrijwilliger die met minderbedeelden werkt.” Klanten willen dan wel vers brood, maar in nood is zo’n bevroren brood zeer welkom. “Onze klanten kennen ons. Die weten dat het brood dat we invriezen, wel degelijk vers is”, lacht Sylvia.