Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Klassieke bananensoort sterft uit door schimmel

ma 19 aug. - 7:46

Volgens professor Rony Swennen (KU Leuven) moeten we snel andere bananensoorten gaan eten, omdat een schimmel de bananenplantages in Zuid-Amerika bedreigt. Door de schimmel is de kans groot dat de klassieke banaan binnen vijf tot vijftien jaar niet meer zal kunnen geteeld worden. De Leuvense professor heeft zelf de grootste verzameling bananenvariëteiten ter wereld aangelegd, het zijn er meer dan 1500. Hij zoekt mee naar een oplossing, maar dat is niet evident.
© Foto: Radio 2

"Met die nieuwe ziekte wordt de exportbanaan bedreigd en momenteel draait de volledige handel rond één soort die natuurlijk heel belangrijk is", zegt professor Rony Swennen. "Als men enkel aan deze variëteit denkt, zitten we met een groot probleem. Als we willen overschakelen naar ander smaken en andere vormen, dan zijn er wel oplossingen." 

Schimmel in de bodem

"De schimmel is een micro-organisme die in de bodem zit. Maar éénmaal die schimmel in de grond zit, kan je die schimmel niet meer weghalen. De schimmel blijft 30 jaar in de grond en doodt alle planten van de exportvariëteit Cavendish", legt professor Swennen uit.  

"Wij doen ook veldtesten in de gebieden rond Azië waar de ziekte al meer dan 30 jaar aanwezig is. Nu is die schimmel overgesprongen naar Latijns-Amerika waar de meeste exportbananen vandaan komen. Op andere plaatsen is er al volop onderzoek bezig om de resistente soorten te evalueren." 

Weinig flexibiliteit

Maar professor Swennen is wel hoopvol: "Er is een grote variatie aan verschillende bananensoorten. Ik werk vooral met bananenvariëteiten in Afrika en daar kweken ze gemakkelijk 30 verschillende soorten op hun veld. Ze staan daar ook voor open, maar onze cultuur is helaas enkel geïnteresseerd in die monocultuur waarin slechts één soort aan bod komt. Er is dus zowel bij de producent als bij de consument weinig flexibiliteit en dat moet veranderen." 

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet