Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Klimsport wint nergens zo snel aan populariteit als in Oost-Vlaanderen

wo 21 mrt. - 3:17

De klimsport is in onze provincie aan een enorme opmars bezig. De voorbije zes jaar steeg het aantal Oost-Vlamingen dat lid werd van de Klim en Bergsportfederatie met maar liefst 56%. In de andere provincies ligt dat cijfer een pak lager.

Klimmen is populair omdat het op het lijf geschreven is van de hedendaagse sporter. “Die wil vooral sporten waar en wanneer hij wil,” zegt Isabeau Vogeleer van de Klim-en Bergsportfederatie.  “Specifiek voor Oost- Vlaanderen is vooral klimzaal Biover in Gent een belangrijke verklaring. Die zaal was lange tijd de grootste van Europa, met de meeste klimmeters. Dat was zeker en vast een belangrijke stimulans voor de klimsport in Oost-Vlaanderen,” licht Vogeleer toe.

Naast de klimzaal in Gent, zijn er ook in de rest van de provincie nog heel wat plaatsen waar klimmers terechtkunnen. En in die zalen vind je soms ook lokale talenten terug. Lukas Franckaert (18 jaar) werd al meerdere keren Belgisch kampioen in het boulderen. Hij traint in City Lizard in Sint-Niklaas, de zaal van zijn trainer Jan Gorrebeeck.

Het begon op een verjaardagsfeestje...

“Ik ben begonnen met klimmen op het feestje voor mijn negende verjaardag,” zegt Lukas. “Dus ondertussen klim ik al de helft van mijn leven.” Klimmen spreekt hem vooral aan omdat er heel wat vriendschap is. Zo kan je samen op zoek naar de beste manier om een route te klimmen. “In 2024 vinden de Olympische Spelen plaats in Frankrijk. Daar is de klimsport ook heel erg populair en ik hoop me daarvoor te kunnen kwalificeren.” De belangrijkste tip die hij meegeeft voor beginners: let op je voeten. “Vele mensen werken teveel op hun armen, waardoor ze snel moe worden. Maar de voeten zijn van minstens even groot belang,” zegt Lukas.

Zuid-Afrika bij zonsondergang

“En onderschat ook het mentale aspect bij het klimmen niet,” vult zijn coach Jan Gorrebeeck aan. Hij startte samen met zijn vrouw klimzaal City Lizard en heeft alles zelf in elkaar gevezen. Ook hij heeft een verklaring voor de populariteit van de sport. “Het prijskaartje is heel laag en in de klimzaal kom je bijna alleen maar lieve en vriendelijke mensen tegen,” zegt Jan. Hij trok al bijna de hele wereld rond voor zijn sport. “Het mooiste moment beleefde ik in Zuid-Afrika,” vertelt Jan. “Op de laatste dag van de reis, net voor zonsondergang klom ik mijn project. De reis op die manier afsluiten, dat is een moment uit de duizend,” blikt Jan terug. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet