
de madammen
Koken met romanesco
In de keuken
wo 28 jun. - 9:44

De naam Romanesco komt van ‘broccolo romanesco’, en betekent broccoli van Rome.
Romanesco kan traditioneel net als bloemkool klaargemaakt worden, met gekookte aardappelen en een bal gehakt. Maar romanesco kan ook geroerbakt worden, gestoomd of in de fondue verwerkt worden.
Zo doet Pascale Naessens het
Pascale Naessens gebruikt bij de verwerking van romanesco een van haar favoriete bereiding, namelijk de groente half stomen en half bakken.
Ze doet de roosjes in een pan met wat olijfolie, zout en peper. Zet het deksel op de pan en laat het geheel zachtjes stoven/bakken.
Als de roosjes zachter zijn geworden, haalt ze enkele van de mooiste roosjes uit de pan. De rest pureert ze. Niet helemaal, maar half, zodat er ook nog stukjes tussen zitten.
Op een bord legt ze een 'bedje' van gepureerde romanesco, daarop een stukje vis dat ze in de oven heeft klaargemaakt en - als afwerking - de mooiste roosjes.
Een heerlijk, eenvoudig gerechtje!

Varkenskroontje op de barbecue met romanesco
Ingrediënten
VOOR HET VARKENSKROONTJE:
- 1 varkenskroontje van ± 800 g (3 beentjes)
- olijfolie
- peper en zout
- extra benodigdheden: houtschilfers - kom water
VOOR DE CRÈME ROMANESCO:
- 1 romanesco (groene torentjesbloemkool)
- olijfolie
- peper en zout
- 1 kl kerriepoeder
Bereiding
VOOR HET VARKENSKROONTJE:
- Snijd het varkenskroontje in sneden of vraag dit aan je slager.
- Haal het vlees op tijd uit de koelkast.
- Zo kan het op kamertemperatuur komen.
- Wrijf het vlees in met olijfolie, peper en zout.
- Leg een handvol houtschilfers in een kom met water.
- Grill beide zijden van de sneden op een hoge temperatuur op de BBQ en verplaats naar een lagere temperatuur om verder te garen.
- Om een mooi ruitjespatroon te krijgen, draai je de snede telkens met een kwartslag.
- Werp op het laatste moment de natte houtschilfers op de kolen.
- Sluit eventueel het deksel van de BBQ.
- Zo krijgt het vlees die typische rooksmaak.
- Laat eventjes rusten zodat de sappen zich in het vlees kunnen verdelen.
VOOR DE CRÈME ROMANESCO:
- Snijd een romanesco in stukjes.
- Houd de roosjes en de kern gescheiden.
- Blancheer de roosjes in kokend gezouten water.
- Laat ze afkoelen in ijswater en dep ze droog.
- Snijd de roosjes in twee en haal ze door de olijfolie.
- Grill ze op de BBQ.
- Kook de rest van de romanesco gedurende enkele minuten in licht gezouten water.
- Mix met enkele eetlepels olijfolie en kerriepoeder tot een gladde massa.
- Kruid met peper en zout.
- Schik de licht gerookte varkenssnede op het bord en werk af met de crème van romanesco en de roosjes van de romanesco.
Bron: Lekker van bij ons