de inspecteur
Koksmessen in de vaatwasser? Niet doen!
do 1 mei - 2:50
Heel wat mensen hebben tegenwoordig een messenblok vol met professioneel uitziende koksmessen in de keuken staan.
Heel wat mensen hebben tegenwoordig een messenblok vol met professioneel uitziende koksmessen in de keuken staan.
Maar hoe poets je zo'n messen het best? Met de hand? In de vaatwasser? Wat denk jij?
Ze zeggen dat keukenmessen bot worden als je ze in de vaatwasmachine steekt. Klopt dat?
Ja, dat klopt!
Een mes krijgt in een vaatwas behoorlijk wat schadelijke stoffen te verduren: etensresten vanop je servies, resten van het afwasmiddel, ... Die vreten in op het lemmet of de snede van het mes en veroorzaken roestvlekjes. Daardoor wordt je mes dus minder scherp.
Komt daarbij nog dat er in de vaatwasser kans is op “elektrolytische werking”. Een soort “kortsluiting” zeg maar, wanneer je mes in contact komt met een zachter metaal. Je moet weten dat een mes altijd magnetisch is omdat er koolstof in zit. En door die magnetische kracht ontstaat er een chemische reactie met het zachtere metaal. En als gevolg krijg je blauwe of zwarte brandvlekken op je mes.
En ook het heft van het mes komt vaak gehavend uit de vaatwasmachine. Zo’n handvat bestaat vaak uit kunststof en het wordt vastgezet met aluminium klinknagels. Maar aluminium zet uit in een warme vaatwas en kunststof niet, en daardoor kan het heft scheuren of zelfs afbreken.
Dus, als je je keukenmessen lang wil gebruiken: afwassen met de hand, liefst in koud water en zo kort(stondig) mogelijk.