Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Kolenwasserij Beringen op lijst meest bedreigde erfgoedsites

di 16 jan. - 10:51

De beschermde maar bedreigde kolenwasserij van de steenkoolmijn in Beringen heeft de shortlist gehaald met de meest bedreigde historische gebouwen van Europa. Op de lijst staan 12 erfgoedlocaties.

De Vlaamse vereniging voor industriële archeologie en Monumentenzorg Beringen hebben afgelopen zomer nog het dossier van kolenwasserijen 1 en 3 ingediend. En nu hebben Europese erfgoedexperten de kolenwasserij effectief op de shortlist gezet van meest bedreigd erfgoed in Europa dit jaar. Het gaat dan vooral om kolenwasserij 1, dat is de oudste en de grootste in Beringen. Bovendien is die kolenwasserij beschermd, net zoals de hele mijnsite in Beringen. 

Te duur

Maar volgens de LRM is het te duur om de 4 kolenwasserijen te bewaren. 2 en 4 blijven wel bewaard, 1 en 3 zouden gesloopt worden. Maar met deze plek op de Europese shortlist van meest bedreigd erfgoed wil Monumentenzorg Beringen vooral druk uitoefenen. Stephan Put: "Er zijn geen financiële middelen aan gekoppeld, maar nu krijgen we van over de hele wereld aandacht." Er komen zelfs reacties binnen vanuit Japan. "Er zijn professoren die ons zeggen dat de afbraak echt niet kan."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet