Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: goeiemorgen morgen!

goeiemorgen morgen!

Kon het haar van Rapunzel echt een mens dragen en sliep Doornroosje 100 jaar? Jacotte Brokken zoekt het uit

di 5 dec. - 11:34

De heks die aan het haar van Rapunzel hangt of Doornroosje die 100 jaar slaapt: er zitten veel wetenschappelijkheden in Disneyfilms. Maar hoe correct zijn ze? Wetenschapsjournalist en weervrouw Jacotte Brokken zoekt het uit!
Ballonnen van Disney
© unsplash

Walt Disney, de oprichter van The Walt Disney Company, zou dit jaar op 5 december 122 jaar geworden zijn. Het is geen geheim dat hij een grote fan van de wetenschap is. Zo gaat het gerucht dat zijn lichaam ingevroren is, zodat hij weer tot leven gewerkt kan worden wanneer de wetenschap daartoe in staat is. 

Sterk haar

Er zit ook heel wat wetenschap vervat in Disneyfilms. Zo werd er ooit onderzocht of het haar van Rapunzel echt sterk genoeg kan zijn om een volwassen vrouw te dragen, zoals de heks in het sprookje. "En ja, dat kan", vertelt weervrouw Jacotte Brokken in “Goeiemorgen morgen!” op Radio2. 

“Eén haarstreng kan tot 100 gram dragen. Gemiddeld hebben we zo’n 50.000 tot 100.000 haren op ons hoofd. Zo kunnen we 5 tot 10 ton dragen. De voorwaarde is wel dat je je lichaam goed verankerd. Want zo veel gewicht is niet zo goed voor het lichaam.” 

Knabbel en Babbel vinden hun noten makkelijk terug. Kan kloppen, want uit onderzoek blijkt dat eekhoorns tot 95% van hun noten vinden.

— Weervrouw Jacotte Brokken

De haai uit "Finding Nemo"

Ook in de film “Finding Nemo” zit een wetenschappelijke waarheid. “Een stoere haai vertelt er huilend dat hij zijn vader nooit gekend heeft. Dat kan kloppen, want mannetjeshaaien verlaten de vrouwen meestal.”

Pientere eekhoorns

Knabbel & Babbel zijn in de animatieserie “Rescue Rangers” zeer pientere dieren, maar in het echt zijn eekhoorns ook heel slim. "Wetenschappers hebben onderzocht dat die beestjes in de winter zo’n 3.000 noten verstoppen. En 95 procent daarvan vinden ze op eigen houtje terug", zegt Jacotte. 

Wat met de eeuwige slaap van Doornroosje?

Maar soms klopt er wetenschappelijk gezien niks van het verhaal. “Doornroosje kon onmogelijk 100 jaar geslapen hebben”, zegt Jacotte. “Het langst dat iemand ooit geslapen heeft, was 11 dagen aan een stuk. Het ging om een Amerikaans jongetje. Toen hij wakker werd, had hij een paar verstandelijke problemen die gelukkig vanzelf voorbij gingen."  

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet