Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Koninklijke park in Leopoldsburg wordt in ere hersteld

vr 26 jul. - 10:30

Het Agentschap voor Natuur en Bos laat de komende dagen bijna 1.000 bomen kappen in het Koninklijk Park en in het Nieuw Park in Leopoldsburg. Het gaat om dode of zieke bomen en exoten die niet thuis horen in onze natuur. Ook alle Amerikaanse vogelkers wordt verwijderd.
© foto: Radio 2

Vroeger werden de parken in Leopoldsburg onderhouden door de soldaten, maar na de afschaffing van de dienstplicht gebeurde dat niet meer. Het Agentschap voor Natuur en Bos, dat defensie bijstaat voor het natuurbeheer op het militair domein, start nu met ingrijpende beheerswerken. Boswachter Dany Ruysen: "Een deel van de Amerikaanse eiken wordt verwijderd, net als alle Amerikaanse vogelkers. En ook de fijnsparren die aangetast zijn door de letterzetter, zullen worden gekapt. In totaal zal zo'n 1.200 m³ aan hout afgevoerd worden. Dat komt overeen met een kleine 1.000 bomen. Dus in het begin gaan mensen het gevoel hebben dat ze van de ene kant van het park naar de andere kant kunnen kijken. Maar over enkele jaren zullen we hier kunnen genieten van streekeigen natuur. "De werkzaamheden worden in de zomer uitgevoerd. "Dat is omdat een deel van het terrein in de winter te nat is om er met grote machines te werken." 

Veel natuur

In Leopoldsburg is er zeer veel natuur aanwezig, met grote uitgestrekte heidegebieden op het militair domein. "Maar je mag ook het belang van de parken niet onderschatten", gaat Ruysen verder. "De beide parken zijn samen 40 hectare groot. Hier kan je de zwarte specht en de kleine bonte specht nog vinden. In de beukenbomen zitten kauwen en aan de randen van de gazons in de parken hebben we in een hoekje ook al bloemen ingezaaid voor de vlinders en de bijen. En op een inlandse eik leven naar schatting 400 insecten en paddenstoelen, op een Amerikaanse eik is dat maar goed één vijfde van dat aantal. En de parken liggen vlakbij het centrum. Dus zowel inwoners als soldaten komen hier joggen of wandelen." 

Verborgen pareltjes

In de parken zitten enkele oude bouwwerken verborgen. Zo staat er op een heuveltje in het Koninklijk Park een geodetisch punt uit 1851, een referentiepunt van waaruit het militair domein werd uitgetekend. En in het Nieuw Park staat nog een oude ijskelder. Daarin werd vroeger ijs voor het militair hospitaal bewaard. "Het prieeltje bovenop de heuvel is verdwenen, maar de kelder is nog intact. Het is nu een verblijfplaats voor vleermuizen." En in de parken staan verschillende bijzondere bomen. Destijds, bij de aanleg van het park, was dat de mode. "Zo staat hier bijvoorbeeld een Sequoia met een stamomtrek van meer dan 6 meter. Die wordt ook wel eens de boksboom genoemd want de schors op de stam is zacht. Als je daar met je vuisten op slaat, dan zal je je geen pijn doen." 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet