Kooktip Cathérine Vandoorne: "Linguine met balletjes, supergemakkelijk en lekker!"
ma 23 mrt. - 8:44

Ingrediënten
Voor 4 personen
4 biologische Italiaanse salsiccia-worstjes (of boerenchipolata als je geen salsiccia vindt)
4 dikke plakken pancetta, in stukjes gehakt zeezout en zwarte peper uit de molen
450 g gedroogde linguine
4 grote eidooiers
1 dl slagroom
100 g geraspte Parmezaanse kaas
1 geraspte schil van 1 citroen
1 takje verse bladpeterselie, fijn gehakt
extra vierge olijfolie
Recept
Snij met een scherp mes het vel van de worstjes in de lengte open en haal het vlees eruit. Rol het worstvlees met vochtige handen tot kleine balletjes ter grootte van een knikker en zet die zolang opzij.
Verhit een grote koekenpan en giet er een flinke scheut olijfolie in. Bak de balletjes worstvlees rondom goudbruin, doe de pancetta erbij en laat die een paar minuten meebakken, tot alles mooi goudbruin is. Breng tijdens het bakken een grote pan gezouten water aan de kook, doe de linguine erin en kook die volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Klop in een grote kom de eidooiers, de room, de helft van de Parmezaanse kaas, de citroenschil en de peterselie door elkaar. Laat de gekookte pasta uitlekken in een vergiet, bewaar een beetje kookvocht en meng de pasta kort met het eimengsel. Doe de hete worstballetjes erbij en meng nogmaals. Het eimengsel gaart door de hitte van de pasta net genoeg om dik te worden zonder te stollen. De saus moet glad en zijdezacht zijn. Als de pasta niet smeuïg genoeg is, meng je er een paar lepels kookvocht door. Strooi de rest van de Parmezaanse kaas erover, voeg zo nodig zout en peper toe, sprenkel er extra vierge olijfolie over en zet de pasta op tafel. Direct opeten!