Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in west-vlaanderen

radio2 middag in west-vlaanderen

Kortrijk brengt "Ode aan het varken"

do 10 okt. - 8:57

Aan de Broelkaai in Kortrijk staat tijdelijk een opvallend standbeeld van een springend varken. Het beeld wil een positieve boodschap brengen rond dierenwelzijn en aandacht vestigen op een Europese petitie tegen kooien in de veehouderij.
© Foto: Radio 2

Op de Broelkaai in Kortrijk staat tot eind oktober een sculptuur van de Nederlandse kunstenares Jantien Mook. ‘Ode aan het Varken’ is een imposante sculptuur van een varken dat naar vrijheid springt. “Toen ik had besloten om zo’n sculptuur te maken, heb ik het varken een tijdje bestudeerd en ik vind dat het een mooi en hartverwarmend dier was”, zegt Jantien. Dat komt ook tot uiting in het beeld van 4 meter hoog en 7 meter lang.

Ronde van België en Nederland

Het beeld heeft het afgelopen jaar met succes door Nederland gereisd, passeerde de Groenplaats in Antwerpen en het Schumanplein in Brussel, om nu in hartje Kortrijk zijn boodschap te brengen, een positieve boodschap rond dierenwelzijnBlijkt dat West-Vlaanderen een symbolische provincie is voor het standbeeld. In oktober 2018 luidde het de start in van het Europese burgerinitiatief "End the Cage Age”, een initiatief dat handtekeningen verzameld om een eind te maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij. Ondertussen zijn er 1,6 miljoen handtekeningen die zullen worden overhandigd aan de Europese commissie. Dat er in West-Vlaanderen meer varkens dan mensen leven, grotendeels bij grote varkenskwekers, wist Jantien nog niet. “Maar dat maakt het nog leuker, dat het beeld hier staat opgesteld.”

Europese rondreis

Voor Kortrijk is het een mooie eyecatcher. De stad betaald 3.000 euro om het beeld te stallen op de Broelkaai. Daarna springt het varken naar een andere stad en start het een Europese tournee.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet