Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Kredietkaart: do’s & dont's!

ma 7 apr. - 6:10

Lekker handig, zo'n kredietkaart op reis. Maar ook hier geldt: let op wat je doet!
Kredietkaart: do’s & dont's!

Met het zalige weer van de laatste weken is de behoefte om naar het buitenland te trekken misschien iets minder groot geworden, maar toch hebben er heel wat van ons zeker en vast nog een tripje in het vooruitzicht.

En dan is het sowieso goed om nog eens te denken aan de do’s en don’t van je kredietkaart! Want we weten het allemaal wel: cyber en andere criminelen zitten hele dagen te vissen naar de gegevens van je kredietkaart om je zo een heleboel geld af te troggelen. En in het buitenland waar je het allemaal niet zo goed kent ben je extra kwetsbaar.

Maar naar welke gegevens vissen die criminelen nu eigenlijk? En vooral: wat kan je doen om geen slachtoffer te worden van dit soort frauduleuze praktijken?

Welke info?

Criminelen hebben helemaal je plastic kaart of pincode niet nodig om aan de slag te gaan met jouw kredietkaart. Enkel het kaartnummer (de 16 of 17 cijfers aan de voorzijde) en de CVC-code (de kleine code aan de achterkant) zijn al voldoende om aan jouw centen te knabbelen.

Dus dat wil ook zeggen: een fotokopie meenemen op reis van je identiteitskaart, verzekeringskaartje, rijbewijs en wat je nog allemaal wilt: ok. Een fotokopie meenemen van je kredietkaart: NIET ok!

Want op die fotokopie staat evengoed alles wat dieven nodig hebben om met jouw kaart eens lekker online te gaan winkelen.

Wat met mijn hotel?

In het hotel is het heel gebruikelijk dat je kredietkaart meteen wordt ingelezen wanneer je toekomt. Dat is niet alarmerend. Maar je mag wel vragen of het personeel je kaart wil inlezen waar je bij staat. Een fotokopietje in een achterkamertje is anders toch snel gemaakt.

O nee! Kaart kwijt!

Bel meteen naar cardstop! (+32 70 344 344 in het buitenland). Van zodra je gemeld hebt dat je je kaart kwijt bent of dat ze gestolen is of zelf ingeslikt door een bankautomaat ben je gedekt tegen alle frauduleuze praktijken.

Maar het is natuurlijk wel je eigen verantwoordelijkheid om te merken dat je je kaart kwijt bent en dat te melden. Je bent pas beschermd NA de melding.

TIPS:

  • Neem niet te veel betaalkaarten mee op reis, beperkt je tot het noodzakelijke.
  • Probeer ook te vermijden om kaarten mee te nemen met een erg hoge uitgavelimiet.
  • Scherm telkens je pincode heel goed af wanneer je die moet ingeven
  • Neem geen foto’s/fotokopies van je kredietkaart
  • Check elke maand nauwgezet de uittreksels van je kredietkaart, als er een uitgave opstaat die niet door jou gemaakt werd: laat meteen je kaart blokkeren en meld het bij je bank.
  • Smartphone gestolen met daarop een app voor internetbankieren? Zelfs al is de app beschermd met een code, verwittig meteen je bank om alles te blokkeren.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet