Krijgen we binnenkort biosensoren van de UHasselt in ons lichaam?
vr 17 jan. - 0:01

De Universiteit Hasselt verricht al jaren baanbrekend onderzoek naar ultradunne, plooibare zonnecellen. Daarvoor wordt onder meer met IMEC maar ook met universiteiten en onderzoeksinstellingen elders in de wereld samengewerkt. Organische electronica is gemaakt op basis van koolstof. De plooibare zonnecellen leveren nu al verbazende resultaten op, maar de kloof met de klassieke, silicium zonnepanelen is nog groot. Daarvoor is verder onderzoek nodig, want nog niet alles is tot nu toe geweten.
In ons lichaam
Met de beurs worden verschillende onderzoekers aangetrokken en meetapparatuur gekocht. "Organische elektronica heeft veel voordelen", zegt professor Koen Vandewal: "Organische zonnecellen kunnen bijvoorbeeld even licht en oprolbaar zijn als papier en organische elektrische sensoren zijn zo dun en uitrekbaar dat ze kunnen dienen als een soort van elektrische huid. Daar komt nog bij dat organische elektronica niet giftig zijn, wat een groot voordeel is als ze in het lichaam worden ingebracht. Bijvoorbeeld sensoren die het glucosegehalte van diabetespatenten meten. Of meer futuristisch, elektronische koppelingen tussen de hersenen en een computer."
Organische tv's
Over vijf jaar willen de onderzoekers het mechanisme achter organische elektronica beter begrijpen. En natuurlijk hopen ze hiermee ook de basis te kunnen leggen van gloednieuwe toepassingen, zoals nieuwe type sensoren, zonnecellen, fotodetectoren, of LED-schermen. "Wist je trouwens dat het beste TV-toestel dat er te koop is - de O-LED - nu al een organische toepassing is?" besluit Koen Vandewal.