Kruiden drogen doe je zo
Voor het drogen
Oogst je kruiden 's morgens, dan bevatten ze meer smaak en aroma's. Verwijder blaadjes die er niet meer fris uitzien. Als je je kruiden liefst schoon spoelt, dep ze dan zeker even voorzichtig droog!
'Lucht' drogen
Deze eerste methode is vooral geschikt voor kruiden die niet zo veel vocht bevatten. Denk aan marjolein, rozemarijn, oregano en dille.
Bind 5 à 10 takjes samen met een koordje of een elastiekje. Plaats je kruidenbundeltje in een papieren zakje, met de steeltjes naar boven. Bind het zakje voorzichtig dicht en maak een paar verluchtingsgaatjes.
Hang de zakjes op aan de steeltjes in een warme, goed verluchte kamer. Laat de zakjes minstens een week hangen.
Bewaar de gedroogde kruiden in z'n geheel in een luchtdicht potje. Verbrijzel de kruiden vlak voor je ze gebruikt, zo bewaren ze hun smaak langer. Je kan de kruiden zo een jaar lang bewaren.
Drogen in de oven
Deze methode is perfect voor basilicum, munt en bieslook, kruiden die meer vocht bevatten.
Plaats de kruiden op een bakplaat. Zorg ervoor dat de kruiden niet té dicht op mekaar liggen.
Zet de oven op de laagste stand, leg de kruiden erin en laat de oven open staan. Bak de kruiden voor 2 à 4 uur.
De kruiden zijn klaar wanneer ze gemakkelijk 'kruimelen'. Deze kruiden verliezen door het drogen hun vocht en dus ook een beetje hun smaak. Je mag er dus wat meer van gebruiken tijdens het koken.
Bewaar de kruiden ook, in z'n geheel, in een luchtdicht potje. Verbrijzel de gedroogde kruiden vlak voor gebruik, zo bewaren ze langer hun smaak. Je kan de kruiden een jaar bewaren.