Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 ann&daan

radio2 ann&daan

Ladybiker Katleen ontdekt Van Gogh in Etten-Leur: "Het is geweldig om tussen zijn tekeningen te staan"

Erop uit

ma 26 sep. - 2:56

Etten-Leur is een klein, maar belangrijk dorp in Noord-Brabant. Het is op deze plek dat de beroemde kunstenaar Vincent van Gogh besluit om zijn hart te volgen en schilder wordt. Ladybiker Katleen bezoekt het dorp en de Van Gogh kerk, waar ze de tekeningen van Vincent ontdekt. En er is meer: Katleen trekt ook de natuur in. Dankzij de Van Gogh fietsroute ontdek je het landschap dat de schilder zo inspireerde.
Ladybiker Katleen aan de Van Gogh kerk in Etten-Leur
© radio2

Etten-Leur: de tekenkamer van Vincent 

In Etten-Leur besluit Vincent van Gogh zijn hart te volgen en schilder te worden. Dat gebeurt in het jaar 1881. De ouders van Vincent woonden op dat moment in het Noord-Brabantse dorp. Zijn vader Theodorus was er dominee. De familie woonde gedurende zeven jaar in de pastorie, die achter de kerk stond.

Katleen Craenhals ontdekt de kerk samen met de enthousiaste gids Cor Kerstens. "Etten-Leur is ontzettend belangrijk voor Van Gogh en voor al wie van zijn kunst houdt", vertelt Cor. "Het is op deze plek dat hij besluit om te leren tekenen. Hij heeft ongeveer elke inwoner van het dorp getekend. Hij schilderde ook graag voorwerpen zoals stoelen en klompen." 

Je kan de plek vandaag nog altijd bezoeken. Het huis van de familie Van Gogh is gesloopt, maar er staat wel een beeld van de schilder op die plek. De kerk staat er wel nog altijd. Er worden geen misvieringen meer in gehouden. De kerk is nu een interactief museum.  

Als je de kerk bezoekt, ontdek je Van Gogh aan de hand van kleurrijke ramen. "Die ramen zijn ingevuld met thema's die Van Gogh vaak schilderde. Onder de ramen zijn er informatieve panelen die je nog meer uitleg geven zodat je de schilder goed leert kennen", zegt Cor. "Er is ook een geanimeerde video die geprojecteerd wordt op twee schermen in de vorm van kerkramen."

Ontdek ook het Van Gogh Nationaal Park

Vincent Van Gogh schilderde vaak buiten. Het landschap rond Etten-Leur was een grote inspiratie. Vandaag kan je zelf in de voetsporen van de schilder treden. Al fietsend of wandelend ontdek je de groene bossen en weilanden en fiets je ook langs de aantrekkelijke dorpen en steden van Brabant.

Het gebied zit vol verrassingen. Er zijn beken en riviertjes, vennen en gastvrije dorpen en steden met genoeg cafés om elke dorstige te laven. 


Meer tips? Die vind je op de website van Visit Brabant. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet