Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: Zot Veel Vakantie

Zot Veel Vakantie

Ladybiker Margaux bezoekt Huis Beaucarne in Ename: "Dit is méér dan indrukwekkend"

di 4 aug. - 1:21

Het parcours van Ladybiker Margaux loopt vandaag door Ename, een deelgemeente van Oudenaarde. Daar staat midden in het centrum een wel héél bijzonder huis: het Huis Beaucarne. Een plek waar sinds 1748 éénzelfde familie woont. Dat brengt straffe verhalen en collecties met zich mee.

In het Huis Beaucarne woont al 13 generaties lang dezelfde familie: de familie Beaucarne. De familie was in de 19de en 20ste eeuw heel vooraanstaand in Ename. Ze waren er jarenlang burgemeester. Maar ze bekleedden ook andere belangrijke functies in de Belgische geschiedenis. Zo was één van de Beaucarnes aanwezig bij de eenmaking van België. Een ander familielid was prefect van Napoleon. En oh ja, koningin Elisabeth kwam er ooit dineren. 

Julien en Lena, de jongste generatie van de familie, wonen nu in het huis. Het is hun levenswerk om de geschiedenis van de woning en de familie in ere te houden. Ze leiden je trouwens graag rond. Het enige wat je moet doen is een afspraak maken. 

 

Indrukwekkende collecties

De familie Beaucarne heeft eeuwenlang alles bewaard, van geschriften tot allerlei voorwerpen. In de woning staan tal van collecties uitgestald. Je vindt er onder andere originele stukken en objecten uit de Abdij van Ename, die nu niet meer bestaat. Maar ook heel wat andere zaken: poppenhuizen, opgezette dieren, serviezen, boeken, noem maar op. De meeste zaken zijn ook beschermd, zelfs het behangpapier. 

Julien en Lena ontdekten onlangs, bij het opruimen van de zolder, een hele grote schelpencollectie. In de bibliotheek lag een bijhorend archiefboek, waarin geschreven staat welke schelp waar gevonden werd. "Dit is maar één van de vele anecdotes dat het huis te bieden heeft. Dit moet de meest ongelofelijke plek zijn waar ik ooit ben geweest."

Hier kom je ogen te kort

— Ladybiker Margaux

De oudste druivenserre van ons land

In de tuin van het huis kan je in het weekend iets drinken op de mooie binnenkoer. Maar loop zeker ook eens door de tuin. Want achteraan staat misschien wel hét grootste pronkstuk: de druivenserre. Het is meteen ook de oudste druivenserre van ons land, waar al 250 jaar dezelfde druivelaars staan.

Bekijk hier het filmpje: 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet