
radio2 ann&daan
Last van brandend maagzuur? "Eet krijt"
aha
wo 31 mei - 8:44

Hoe komt het dat je last hebt van brandend maagzuur? Maag- en darmspecialist Jochen Nijs van ziekenhuis Sint-Trudo legt uit: "Tussen de maag en de slokdarm hebben wij een sluitspier, een soort klep die de maaginhoud en slokdarm gescheiden houdt. Die klep werkt niet bij iedereen even goed en het kan gebeuren dat er wat maagzuur de slokdarm inloopt. Dat kan voor een branderig gevoel zorgen en zelfs voor ontstekingen."
Brandend maagzuur vermijden
Je kan brandend maagzuur voorkomen door producten die maagzuurproductie verhogen, te vermijden. "Alcohol, sigaretten, koffie, pepermunt, scherpe kruiden, ... Het zijn allemaal producten die de maagzuurproductie verhogen. Als je deze vermijdt, zul je minder last hebben van je maag", vertelt dokter Nijs, "Je kan ook makkelijker reflux krijgen, wanneer je een zware en vette maaltijd gegeten hebt."
'Eet wit krijt!', was de tip die ik kreeg van andere mijnwerkers wanneer ik last had van brandend maagzuur. En ik moet zeggen: het helpt!
"Krijt eten kan zeker helpen tegen maagzuur!", bevestigt Nijs. "Krijt bevat calciumcarbonaat en dat neutraliseert het maagzuur. Ook havermout en gember kunnen de maag blussen. Kauwgom daarentegen kan een tegengesteld effect hebben. Bij het kauwen wordt er speeksel aangemaakt en speeksel heeft ook een neutraliserend effect op maagzuur. Maar je geeft je maag het gevoel dat er een maaltijd gaat komen, waardoor het maagzuur weer oploopt."
"Wat je ook kan doen, is op je linkerzijde liggen. Zo kan je ervoor zorgen dat de maagklep beter afsluit. Er is nu een betere scheiding tussen maag en slokdarm."
Maagzuurremmers of natuurlijke oplossingen?
Waarom bestaan er maagzuurremmers, als je brandend maagzuur ook met natuurlijke producten kan aanpakken? "Niet bij iedereen werken die huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. Een echte ontsteking kan je niet aanpakken door krijt of gember te eten, maar hier heb je maagzuurremmers nodig om het te behandelen."