Spits
Let op: oplichters nu ook actief op Vinted
wo 5 feb. - 7:34

Hoe gaan de oplichters te werk?
De oplichter doet zich voor als potentiële koper en biedt zelfs meteen de vraagprijs. Hij wint daarmee je vertrouwen en stelt voor om verder te praten via WhatsApp. De oplichter stuurt haar zo een betaallink, zogezegd om te controleren of het meisje wel betrouwbaar is. Een klassieke truuk.
Via de betaallink kom je terecht op iets wat lijkt op de betaalomgeving van bank ING. Maar dat is het niet. Het is een speciaal platform opgezet door de oplichters om jouw gegevens te stelen. Erger nog, zegt vader Dirk: "Via die betaling is de hacker terechtgekomen in de app van mijn vrouw waar alle rekeningen staan". In totaal wordt het gezin duizenden euro's lichter gemaakt.
Opletten op alle zoekertjessites
Vinted treft hier voor alle duidelijkheid geen schuld. Het verdachte betaalverzoek is gebeurd via WhatsApp. Het is een vorm van oplichting die steeds vaker voorkomt. Ook op andere zoekertjessites. 2dehands.be bijvoorbeeld kondigde onlangs zelfs bijkomende veiligheidsmaatregelen aan.
"Als ouder ken je de gevaren in het verkeer, maar over cyberveiligheid is zo weinig bekend. Te weinig om je kinderen goed te wapenen", zegt Van Houdt. Wie iets wil kopen of verkopen via "Vinted" kan de betalingen daarvoor het beste regelen via de app zelf.