Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Limburgse kinderen spelen mee in film over depressie

do 21 feb. - 10:17

Depressie bij jongeren en kinderen komt veel vaker voor dan we denken. Precies om dat bespreekbaar te maken, werd een kortfilm gemaakt. NOAH gaat over een jongen die kampt met een depressie. De film werd gemaakt met de hulp van het Psychiatrisch Ziekenhuis Asster in Sint-Truiden, en er spelen ook 20 kinderen van basisschool De Kameleon in Sint-Lambrechts-Herk in mee.
© Foto: Radio 2

De film gaat over een jongen Noah die een depressie heeft. "Het gaat vooral over de gevoelens van de jongen, en hoe een kind zich gedraagt als het een depressie heeft", zegt regisseur Karima El Bajaj . "De moeder heeft weinig aandacht voor de problematiek van haar zoon, maar doorheen de film betert dat wel en heeft ze er meer begrip voor."

Limburgse acteurs

"Ik ben Noah, de hoofdrolspeler", zegt Jarne Heylen. "Maar ik kende depressie nog niet echt voordien. Er wordt niet zo vaak over gesproken, dat is niet cool. Je spreekt veel vaker over leuke dingen." Ook de kinderen van de basisschool De Kameleon wisten eerst niet wat een depressie was. "Ondertussen weten we wel dat je dan heel verdrietig bent en aan niets anders meer kan denken." Het was voor hen ook spannend om in een echte film mee te spelen. "We moesten in een klas gaan zitten en in een schriftje schrijven. We moesten doen alsof, en dat was niet gemakkelijk, want het moest wel echt lijken."

Ondersteuning door Asster

Het scenario werd voorgelegd aan deskundigen van de kinder- en jeugdpsychiatrische afdeling Spika van het Psychiatrisch Ziekenhuis Asster in Sint-Truiden. "Wij vinden het erg belangrijk dat we niet enkel inzetten op het behandelen van kinderen, maar ook op preventie", zegt directeur Jaak Poncelet. "Depressie bij kinderen en jongeren komt veel vaker voor dan we vermoeden. Als psychiatrisch ziekenhuis komen we vaak in aanraking met de gevolgen van depressie en als we ons steentje kunnen bijdragen om ernstige situaties te voorkomen, is dat goed. En ik denk dat die film daarbij een hulpmiddel kan zijn."

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet