Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Limburgse leerkracht geeft gratis les aan duizenden Afrikanen

di 11 dec. - 6:58

Leerkracht Koen Timmers uit Hasselt lanceert een onderwijsplatform in Afrika, samen met het Jane Goodall Institute. Timmers was vorig jaar nog genomineerd voor de prestigieuze Global Teacher Prize en heeft sindsdien niet stilgezeten.
© foto: Radio 2

Met het nieuwe project komen er interactieve leslokalen in Tanzania, Oeganda en Nigeria, waarbij leerlingen via Skype gratis les kunnen volgen. De lessen gaan over thema's als het klimaat, armoede en gendergelijkheid en dat alles wordt ook gekoppeld aan wetenschappen en wiskunde.

Innovation lab

In het leslokaal staat een interactief bord, interactieve stoelen, is er internettoegang en zijn er tablets. "Zo worden de leerlingen verbonden met de buitenwereld, met leerkrachten en andere klassen in de wereld", zegt Timmers. "Maar kunnen ze ook ter plaatse dingen doen en construeren." Het doel is dus om gratis onderwijs te voorzien, maar ook in te zetten op innovatie. Leerkrachten wereldwijd worden daarbij ingeschakeld via Skype om les te geven. "We hebben intussen een korps van 1.000 leerkrachten uit 90 verschillende landen. Er is heel veel passie, en leerkrachten willen gerust iets voor niets doen en zich inzetten voor dit project", zegt Timmers.

Jane Goodall

Het project wordt ondersteund door Jane Goodall, een Britse primatologe die bekend is van haar werk met chimpansees. Haar instituut zet zich in voor natuur maar ook voor jongeren, om hen te leren wat duurzaamheid is. Timmers kwam met het instituut in contact dankzij zijn nominatie voor de Global Teacher Prize. De prijs won hij niet, maar hij kreeg er wel een hoop internationale contacten bij. "Dagelijks krijg ik nog vragen om ergens te komen spreken", zegt Timmers, "of aanvragen om samen te werken, dat gaat van banken in Dubai tot bedrijven als Microsoft."

Sponsoring

De labs kosten natuurlijk geld, en dat geld komt er door sponsoring. 1 lab kost 8.000 tot 10.000 dollar. Hogeschool PXL sponsort bijvoorbeeld zo een lab. PXL gaat daarnaast ook studenten inschakelen van de lerarenopleiding en zal onderzoek doen naar de resultaten, om te zien of het ook werkt. "En hier stopt het niet want er zijn ook plannen voor gratis onderwijs in Malawi, Sierra Leone, Zuid-Afrika en Brazilië", aldus Timmers. 
 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet